Srpski opanci na britanskom dvoru

Britanska kraljica Elizabeta ni slutila nije da će joj 21. aprila, za 80. rođendan stići na dar iz Srbije i najlepša šumadijska nošnja. Ali, zato danas Olivera i Dragan Ilić iz Jakova, nadomak Beograda, mogu s ponosom da kažu: „Ej, šili smo i za kraljicu…“ A ova autentična srpska odežda ne bi krasila kraljevsku palatu u Londonu da princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina nisu razmišljali čime da iznenade kraljicu, a posle konsultacija sa stručnjacima iz Etnografskog muzeja u Beogradu izbor je pao na – tradicionalnu nošnju! Jer kako se Srbija najbolje predstavlja nego autentičnom odorom, a ova kraljičina je urađena po uzoru na devojačku šumadijsku odeću s kraja 19. veka.

Ovaj težak zadatak poveren je Oliveri i Draganu Iliću i njihovoj zanatskoj radionici „Srma etnoart“ iz Jakova, poznatoj već 15 godina po izradi svih vrsta starih nošnji, kako u otadžbini tako i u svetu. Na ovu adresu sve više se obraćaju i zemljaci iz inostranstva koji traže nošnju za različite svečanosti i prilike, od svadbi, krštenja, nastupa na sceni, pa sve do odbrane doktorata i magistrata u nacionalnoj odori!

Nemac najbolji maneken

Verner Štajmle, suprug Oliverine majke Milke Nikolić, koji zajedno žive u Mecingenu, baš kao svaki naš zemljak, rado oblači tradicionalne nošnje, a omiljena mu je crnogorska. Olivera i Dragan u šali kažu da je Nemac Verner jedan od njihovih najboljih manekena, ali i glavni „distributer“ srpskih nošnji za Zapadnu Evropu.

Autori nošnje kažu da su do sada napravili mnoge odore za srpska kulturna umetnička društva i za pojedince, ali ovakva čast im nikada nije pripala. Dragan se priseća dana kada je saznao za koga će izraditi nošnju.
– Dobili smo poziv sa dvora sa zahtevom da se napravi nošnja za kraljicu. Nisam bio siguran da sam dobro čuo, ali brzo sam se pribrao i rekao ostalim saradnicima kakav nas posao čeka. Nijednu nošnju nije lako sašiti, za svaku je potrebno vremena, ali tek za kraljicu.. .- priča Dragan, dok supruga Olivera priznaje „Vestima“ da je i ona imala veliku tremu.

Kod princeze na probi

Nošnju su Olivera i Dragan direktno odneli u dvor kod Karađorđevića. Sedeli su sa njihovim sinovima, ispričali se kao sa svim običnim ljudima, a onda ih je princeza još više iznenadila. „Toliko su bili oduševljeni nošnjom da je princeza istog momenta prislonila na sebe, proveravajući da li je njen broj. Tako je prva proba prošla upravo kroz princezine ruke“, prepričava Dragan.

Na izradi nošnje učestvovalo je deset žena, jedne su heklale, druge vezle, treće šile. Za kraljicu nije smela da se koristi industrijska čipka, sve je rađeno ručno.
Nošnja u veličini konfekcijskog broja 40 sašivena je za 15 dana. Tako je za London otputovao komplet koji čine plisirana suknja, jelek srmom vežen, košulja od narodnog veza, kecelja, šarene čarape i pravi srpski opanci.
Šnajderke Jelena Janković i Vera Petrović sa ponosom su učestvovale u ovom poslu. Iza njih je decenijski rad, mnogo lepe garderobe su do sada sašili. Međutim, ovo im je bio najzanimljivi, ali i najodgovorniji posao.

Stara škrinja

Specijalna odežda za kraljicu otputovala je i u specijalnom pakovanju. Prema predlogu Etnografskog muzeja, poklon je bio upakovan u tradicionalnu drvenu škrinju, koja je takođe napravljena posebno za ovu priliku. U takvim škrinjama se nekada čuvalo samo devojačko ruho, baš kao što je sada nošnja za kraljicu Elizabetu.

– Nošnja je veoma lepa, trudili smo se više nego inače i verujemo da će se i kraljici svideti – skromna je Jelena Janković, koja kao i njene koleginice od sada može da se pohvali da je šila za kraljevsku porodicu.
Teško je reći koliko može da košta jedna ovakva specijalna nošnja, ali ona „obična“ vredi najmanje 250 evra, otkriva nam Dragan. Međutim, prinčevski par je poklon za kraljicu takođe dobio na poklon. Svaka čast Ilićima!