Srpske izbeglice izborile ostanak

Kad je advokat nazvao da kaže da je porodica dobila radnu i boravišnu dozvolu u Švedskoj Nenad Krstevski nije mogao da progovori od uzbuđenja. Odmah posle toga mobilnim je pozvao suprugu Valeriju, koja je sa sinovima Bratislavom, Bojanom i Bobanom bila u privremenom stanu:
– Presrećni smo. Osećamo se odlično – kaže Nenad novinarima „Helsingborg dagbladeta“ koji su došli u posetu porodici Krstevski.

Oni spadaju u srećnike koji su dobili boravišnu dozvolu zahvaljujući privremenom zakonu o azilima. U decembru 2005. predali su zahtev za novim azilom nakon polugodišnjeg skrivanja, jer im je pretilo proterivanje. Pre toga živeli su u Švedskoj tri i po godine.
Posle predavanja novog zahteva mogli su ponovo slobodno da žive. Deca su počela da se igraju van kuće, a stalni strah da će biti otkriveni je nestao. Iako je i ranije postajala velika nada da će ostati, tek sada mogu da žive normalnim životom. Porodica je dobila švedski matični broj i lična dokumenta, uspostavili su kontakt sa državnim institucijama i Nenad je počeo da pohađa školu švedskog jezika. Najstariji sin Boban krenuo je zajedno sa švedskom decom u deveti razred i najbolje se snalazi sa matematikom. NJegov mlađi brat Bojan dobio je mesto u vrtiću.

Najveći problem trenutno je nedostatak stana. Sada su u malom dvosobnom stanu koji su dobili na korišćenje od prijatelja. Tesan je za dvoje odraslih i troje dece, a za nekoliko nedelja očekuju i četvrto dete.
– Kad rešimo stambeni problem možemo da počnemo normalan život – kaže Nenad i napominje da želi što pre da nauči švedski jezik i nađe posao automehaničara.
Ako ne nađe zaposlenje razmišlja da otvori vlastitu radionicu. Supruga Valerija čeka porođaj, pa će tek posle toga da pravi krupnije planove. Proslave boravišne dozvole još nije bilo.
– Najvažnije je da smo se oslobodili velikog kamena koji nam je ležao na srcu, a slavićemo neki drugi put – zaklučuje Nenad.

Privremeni zakon

Privremeni zakon za dobijanje azila u Švedskoj, koji je važio od novembra 2005. do kraja marta ove godine omogućio je da oko 1.400 državljana SCG dobiju boravišne dozvole, iako su ranije imali odluke o proterivanju i do sada su ilegalno boravili u ovoj zemlji. Od 1. aprila stupio je na snagu novi zakon po kome umesto do sadašnjeg Saveta za strance žalbe na odbijene azile rešavaju specijalni sudovi.

Najbrojniji

Ove godine građani SCG najbrojniji su azilanti, posle Iračana. Po statistikama, ove godine iz SCG je stiglo 638 azilanata, a iz Bosne, primera radi, azil je zatražilo 118 izbeglica.
I prošle godine izbeglice sa državljanstvom SCG bili su apsolutni rekorderi po brojnosti. Došlo ih je oko 3.000 i pridružilo se velikom broju onih koji čekaju rešenja svojih ranijih žalbi. Iz BiH, prošle godine je stiglo 387 azilanta, a iz Makedonije 168 njihovih državljana.