Australijska dozvola boravka

Broj doseljenika u Australiju koji se nastanjuju za stalno beleži znatan porast od kako je država olakšala izdavanje viza za radnike s diplomama. Najsvežije brojke pokazuju da će ove godine broj takvih doseljenika i članova njihovih porodica za nekoliko desetina hiljada premašiti ranije godine.

Tako je, recimo, od sredine do kraja prošle godine čak 39.500 radnika i njihove rodbine dobilo sada već veoma popularnu vizu „457“. U celoj prošloj godini izdato je 49.855 takvih viza.

U čemu je vrednost vize „457“ za druge državljane koji poseduju dokaze o kvalifikacijama? Pre svega, posle četiri godine rada ovde, oni mogu da zatraže stalni boravak. Takođe, zahtevi za ovu vrstu viza mogu da se popune Internetom s bilo kog kraja sveta. Praksa je da se na takve zahteve odgovori u prosečnom roku od oko mesec dana. To praktično znači da se svega 30 dana od prijave, radnik već može nastaniti u Australiji.
Poređenja radi, ukoliko se ide do sada uobičajenim načinima za podnošenje zahteva za boravak, procedura traje i više od godinu dana. Kako je pronašao „Australijen“, jedna od novih pogodnosti jeste i propis da se od prošle godine za ovu vizu mogu, kao parovi, prijaviti i partneri – istog pola.

Uz ponudu i video-kasete

Agencije imaju sijaset ideja da „prodaju“ svoje radnike australijskom tržištu rada. Tako, na primer, firma „Visastaf“ iz Rige, u nastojanju da zainteresuje australijske poslodavce za radnike industrije mesa iz Ukrajine, uz ponudu šalje i video-zapis na kome oni tranžiraju krave i svinje. Ovdašnji mediji stupili su u kontakt sa vlasnikom te agencije koji kaže da dolazi u Australiju idućeg meseca i nosi video-kasete sa mesarima, variocima i drugim kvalifikovanim radnicima. Do sada, zaposlio je u Kvinslendu na ugovor od po godinu dana, 40 mesara i 20 varilaca iz Ukrajine. Kaže da on od radnika uzima 500 dolara za svoje usluge, za razliku od nekih kineskih agenata koji traže unapred 15.000 dolara i još procenat od zarade onima kojima nađu zaposlenje.

Prema izjavi istom listu useljeničkog agenta iz Perta Linete Starčević, „brzina kojom raste broj viza broj 457 je neverovatna, posebno u delatnostima kao što su proizvodnja nafte i ulja“.
Otvaranje australijskih vrata za strane kvalifikovane radnike navelo je inostrane agencije za zapošljavanje iz dela evropskih zemalja da krenu u agresivnu kampanju i nađu mesta za što više svojih kandidata. Ovo se posebno odnosi na Latviju, Ukrajinu, Moldovu, Rusiju, češku Republiku, Mađarsku, Belorusiju…
Na vrhu liste najtraženijih zanimanja, pored varilaca i radnika u industriji mesa, još su i autolakireri, kuvari, frizeri i hotelsko osoblje.