Srpski u Srbiji za strane studente slavistike

Na ovom, 46. po redu seminaru srpskog jezika i književnosti učestvovaće 56 studenta srpskog jezika sa stranih univerziteta iz 18 zemalja Evrope i sveta: Austrije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Italije, Kine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Francuske i Češke.

Za vreme tronedeljnog boravka u Srbiji za studente slavistike će na Filološkom fakultetu u Beogradu biti organizovana nastava koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture.

Pored toga, biće organizovani fakultativni (specijalistički) kursevi iz savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, kurs za usavršavanje lektora, kao i Kurs narodnih pesama i igara i Mala škola rokenrola.

Važan deo nastave su svakodnevna lektorska vežbanja i dodatni časovi konverzacije, na kojima strani studenti, raspoređeni po lektorskim grupama, proširuju i usavršavaju svoje znanje srpskog jezika.

U toku svog boravka u Beogradu učesnici skupa će posetiti visse naučnih i kulturnih institucija: Galeriju fresaka, Muzej Nikole Tesle, Vojni muzej, Zadužbinu Ive Andrića, Institut za srpski jezik, Narodnu biblioteku, Institut za srpsku književnost i umetnosti i Beli dvor.

U okviru stručnih izleta polaznici Skupa slavista će imati prilike da se upoznaju sa nizom kulturno-istorijskih spomenika kao što su manastiri Manasija i Tronoša, Hopovo, a predviđen je i obilazak Valjeva i Brankovine, Novog Sada sa obilaskom Matice srpske, kao i dvodnevni boravak u Tršiću.

Radi bližeg upoznavanja sa kulturnom istorijom Beograda stipendirani studenti će posetiti Konak kneginje Ljubice, Sabornu crkvu, sa obilaskom Kosančićevog venca, kulu Gardoš u Zemunu, zatim Konak kneza Miloša, Hram Svetog Save, uz panoramsko razledanje grada, posetu Avalskom tornju i razgledanje kompleksa Ade Ciganlije.

Održavanje 46. Skupa slavista u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra i Filološkog fakulteta pomoglo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolosskog razvoja, Skupština grada Beograda, Zadužbina Desanka Maksimović, Dositejeva zadužbina, Vukova zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Skupština opštine Loznica.