SREćKOVIć: 2011. ćEMO PRONAćI DRAŽIN GROB

Ministar za dijasporu Srbije i potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Srđan Srećković izrazio je uverenje da će u 2011. godini biti donete važne odluke i usvojeni zakoni kojima će biti ispravljena nepravda naneta protivnicima komunističkog režima posle Drugog svetskog rata.
„Ukoliko želimo da se vrati poverenje u institucije sistema važno je da država stavi tačku na prošlost…“, rekao je Srećković, ističući da je krajnje vreme da se donošenjem zakona o restituciji, kao i zakona o otvaranju tajnih dosijea isprave neke nepravde iz prošlosti.
On je rekao i da u svakom gradu u Srbiji treba da postoji spomen obeležje koje će biti posvećeno ljudima koji su bili žrtve jednog ideološkog poretka.
Srećković je izrazio uverenje i da će u 2011. godini biti konačno pronađeni posmrtni ostaci generala Draže Mihailovića, kao i da će on biti sahranjen uz državne počasti.
Prema rečim Srećkovića, u procesu pokušaja pronalaženja posmrtnih ostataka Dragoljuba Draže Mihailovića stalno se pojavljuju „neki takozvani svedoci iz ondašnjeg vremena, koji sprečavaju današnju Srbiju da se suoči sa prošlošću… „.

„Ipak, nemam nikavu dilemu da u okviru Vlade Srbije postoji nesporna spremnost da se ova pitanja reše“, dodao je Srećković.

Prema njegovim rečima, nije dobro što vrlo često do ovih poteza dolazi „pod velikim pritiskom, ne samo SPO, već i Evropske unije“.

Srećković je podsetio da je SPO postigao politički dogovor sa Demokratskom strankom o donošenju zakona o otvaranju tajnih dosijea.

„Drago mi je da je DS, kao stožer ove vladajuće koalicije, zapravo prva vodeća stranka u nekoj od demokratskih vlada nakon 2000. godine koja želi da se pozabavi ovim pitanjem. Potpuno sam siguran da ćemo na prolećnom zasedanju Skupštine postići saglasnost oko teksta zakona o otvaranju tajnih dosijea i verujem da ćemo ovaj zakon konačno usvojiti, uz podršku DS i ostalih stranaka vladajuće koalicije „, kazao je potpredsednik SPO.

Srećković je naglasio i da je za Srbiju veoma važno da u 2011. godini konačno bude donet zakon o restituciji, koji je važan i za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

„Osećam se pomalo nelagodno što učestvujem u četvrtoj vladi nakon demokratskih promena, a da pitanje restitucije još nije rešeno. To je trebalo da se desi odmah posle 5. oktobra 2000, pre procesa privatizacije, ali, bolje ikad, neko nikad“, kazao je ministar.

Srećković je istakao da građanima Srbije treba jasno poručiti da se ispravljanjem nepravde prema ljudima kojima je oduzeta imovina, neće nanositi nova nepravda bilo kome ko ima neko stečeno pravo.

„Važno je da se nađe model po kome će se tamo gde je to moguće u naturalnom obliku vratiti imovina. Tamo gde to nije moguće, treba odrediti pravičnu novčanu nadoknadu, bez obzira da li je u pitanju novac ili hartije od vrednosti“, rekao je. Kako je dodao Srećković, SPO će nastaviti i posao vezan za rad Komisije za otkrivanje masovnih grobnica protivnika komunističkog režima.