Sastanak udruženja srpskih pisaca Švajcarske

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske nakon veoma uspešne protekle godine organizovalo je godišnju skupštinu u prostorijama SKD Cirih u Dibendorfu. Dosadašnji predsednik USPŠ Jovica Mihajlović, nažalost, nije mogao da prisustvuje ovom skupu . U pisanoj formi je podneo ostavku na mesto predsednika poželevšisvim članovima mnogo uspeha u radu.

Dosadašnji potpredsednik Marko Ružičić i sekretar Latinka đorđević podneli su izveštaj za 2005. godinu. Latinka đorđević podnošenjem finansijskog izveštaja obradovala je sve prisutne, jer u svom budžetu trenutno imaju tri puta više sredstava nego početkom 2005. godine. U planu imaju da u toku 2006. izdaju zbornik radova „Zaveštanje 2006. godine“ za koji će angažovati i lektora da bi se izbegle i štamparske greške, kojih je, nažalost, bilo u prvencu „Zaveštanje 2005“.

Iz Uprave USPŠ povukao se i Miodrag Lukić čije je zadatke za narednu godinu preuzeo Svetozar Marković. U toku podnošenja predloga svi su bili saglasni da deo stare Uprave treba i dalje da ostane aktivan, a da se novim aktivistima treba ista obogatiti. Na predlog Biljane Mihajlović za predsednika je jednoglasno izabran Marko Ružičić. Naime, i pre nego što se predlog stavio na glasanje, sve ruke su bile podignute, što je dokaz da je Marko i do sada vredno i savesno radio.

Uprava ovog društva je od ove godine bogatija za dva člana za Bogicu Jevtić iz Sent Galena i za Milenu Vukoja iz Berna. Nakon izbora, pohvala i kritika Udruženje je dobilo i dva nova člana Novosađanku Dušicu Trbojević i Milovana Veselinovića, rodom iz Višegrada. Oboje već dugi niz godina žive u Cirihu.

Nakon uspešno završenog sastanka Udruženje pisaca je organizovalo zabavno-muzičko veče u kome su učenici profesora Bogomira Lazića imali značajnu ulogu. Uz kulinarske đakonije, koje su članovi društva i dame pripremile, svi prisutni mogli su da uživaju u muziciranju mališana, ali i onih starijih učesnika pograma. Slavica Milovanović je pevala, Danijel, Ivan i Kristina Novaković su svirali violinu, harmoniku i gitaru, a u jednom momentu im se i mama Ružica pridružila pevajući „Dok palme njišu grane“. Saksofon i frulu je svirala Marija Tomić, Mirko i Miki Joksimović su svojim umećem izmamili kao i uvek burne aplauze, a maleni Nikola Ilić je pesmom „Divan je kićani Srem“ pobrao simpatije svih prisutnih. U jednom momentu tražila se stolica više, a među gostima pored predsednika SKD Cirih Predraga Vesića skupu se pridružio i predsednik SKS Zvonko Jovanović.