Саопштење Епархије источноамеричке

Саопштење Источноамеричке епархије поводом пожара у цркви Светог Саве у Њујорку

Свом свештенству, управама црквено-школских општина и свим верницима,
драги високопречасни и часни оци, драги српски православни верни народе,

Христос васкрсе!

Као што већ засигурно знате, цела наша Епархија, и заиста пуноћа Српске Православне Цркве, доживела је страшан и трагичан губитак. На сам празник Васкрсења Христовог у пожару је уништена катедрална црква Светог Саве у граду Њујорку. Иако је црква у потпуности уништена, ми се радујемо и захваљујемо Богу да приликом овог догађаја нико није изгубио живот нити је озбиљно повређен. Узрок пожара се још увек утврђује истрагом надлежних органа ватрогасне службе града Њујорка и очекујемо њихов извештај.

Поред тога, наша Српска православна браћа и сестре у граду Њујорку су изгубили свој духовни дом, центар свог религиозног и националног живота. Овај губитак за њих је дубоко личан, емоционалан и трагичан. Ипак, док је још згариште тињало, парохијска зајдница је чврсто одлучила да настави свој црквени живот. Зграда је уништена али је остала жива црква и њени чланови имају потребу за нашим молитвама и подршком, како духовном тако и финансијском.

Њихов губитак је такође и наш губитак. Наша Епархија је изгубила катедрални храм, седиште нашег Епископа. Поред тога што је ово била парохијска црква, такође је била и обележје присуства Српске православне Цркве у центру нашег највећег града. Као таква, она има национални али и међународни значај за све нас.

Из ових разлога, а изнад свега због хришћанске љубави и милосрђа, сви смо од Бога позвани да помажемо једни другима. Зато се обраћамо вама, драги српски православни народе, не само у нашој Епархији већ широм земље и света, као и нашој православној браћи и сестрама свуда и свим људима добре воље, да отворите срца ваша и несебично помогнете васкрсење њујоршког катедралног храма.

Српска православна Епархија источно-америчка је основала фонд за обнову катедралне цркве Светог Саве у Њујорку да би помогла ово сложено али Богоугодно дело. Позивамо наше свештенство и парохијске заједнице да у свакој парохији предузму кораке у складу са овом иницијативом.

Прикупљена средства је потребно послати на адресу Епархије источно-америчке, Eastern American Diocese, 9 Friar Tuck Court, Warren NJ 07059, са назнаком: фонд за обнову катедралне цркве Светог Саве.

Епархија ће прикупљати и чувати средства која пристигну и прослеђивати их цркви Светог Саве у Њујорку у складу са динамиком планираних радова.

У овом световаскрсном периоду, нека би Светлост Васкрслог Христа обасјала све нас и да би нам се срца наша разгорела као што су горела ученицима на путу за Емаус када им се Господ јавио. Нека би та ревност била пројављена у нашим делима љубави према нашој браћи и сестрама у граду Њујорку у овом периоду њихове велике потребе.

С васкршњим поздравом и архипастирским благословом,
Његово Преосвештенство Др Митрофан, Епископ источноамерички

Извор: Источноамеричка епархија СПЦ