Sabor cetnika u srcu Engleske

U Lesteru u Engleskoj protekle nedelje održana je tradicionalna manifestacija „Srpski dani“, pod pokroviteljstvom Pokreta srpskih cetnika Ravne gore. Namera Pokreta je, prema recima clana glavne uprave, Maneta-Branka Sarica je da se ovakvi skupovi održavaju svake godine u Engleskoj, kako bi se nastavila tradicija, prekinuta NATO bombardovanjem Jugoslavije.
Uvodnim govorom prisutne je pozdravio predsednik Pokreta Milan Stoisavljevic, koji se osvrnuo i na aktuelnu politicku situaciju u Jugoslaviji. Pored njega, prisustvovali su i clanovi Izvršnog odbora: sekretar Ilija Preocanin, clan đuro đurdevic, kao i mnogobrojni veterani, cetnici, ucesnici Drugog svetskog rata.
Na „Odbi“ hipodromu, na periferiji Lestera takmicilo se dvanćst srpskih ekipa u malom fudbalu, bilo je organizovano takmicenje u balotama, gde je ucešce uzelo osam ekipa, kao i nadvlacenje konopca. U pomenutim igrama takmicili su se sportisti amateri iz Lestera, Oksforda, Londona, Korbija i Volten Abija.
Pobednik fudbalskog turnira bila je ekipa Londona, koja je iz ruku organizatora primila veliki prelazni pobednicki pehar, dok je ekipa Volten Abija, sastavljena iskljucivo od igraca rodom iz Polace kod Knina odnela pobedu u balotama i, kao nagradu dobila je peceno prase.
Nastupile su i dve folklorne grupe: „Tromeda“ iz Lestera i „Dinara“ iz Birmingema. Publiku je uveseljavala pevacka grupa „Tromeda“ iz Jugoslavije i solista Mile Delija.
Dogadaju je prisustvovalo 800 Srba koji žive i rade u Engleskoj.
Ideja da se ubuduce ovakvi skupovi održavaju u Lesteru, koji se nalazi u centralnom delu Engleske i podjednako je dostupan Srbima sa juga i severa Britanije.