RIGOROZNE MERE ZA PASOŠE ŠIPTARIMA

POD PRITISKOM EU, VLADA NAJAVILA DRUGAčIJE USLOVE ZA IZDAVANJE ISPRAVA

• Evropa preti da će odložiti stavljanje Srbije na listu za beli šengen jer ne želi da uvozi kriminal iz pokrajine • Ivica Dačić čak predložio da se dokumenta Albanaca posebno obeleže

Nove izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra policije Ivice Dačića da više ne treba licitirati s datumima ulaska Srbije na belu šengen listu jasno pokazuju da će građani Srbije i pored svih najava, 2010. dočekati u dugim redovima ispred beogradskih ambasada zemalja-članica Evropske unije.
Posle puno optimizma i najava o “slobodnom” putovanju građana Srbije, u Briselu se naprasno kao glavni problem ispostavilo izdavanje novih biometrijskih pasoša Albancima s Kosova, koje Srbija tretira kao svoje državljane. Tako je EU upala u kontradiktornost jer njen veći deo priznaje samoproglašenu državu Kosovo.
U pokušaju da pronađe rešenje, naša država je imala skandalozni predlog da srpski pasoši za kosovske Albance budu različito numerisani, te umalo zapretila sebi potencijalnim optužbama za diskriminaciju i ugrožavanje ljudskih prava, koje se i inače povremeno stavljaju državi na teret.

Posebna obeležja moguća

– Svi naši pasoši imaju regularnu numeraciju i niko od nas nije tražio da putne isprave posebno obeležavamo. Naravno, to je izvodljivo, ali se inače ne radi. Mogu se uobičajenim serijskim brojevima dodati dve nule ili neki drugi broj, kako bi se pasoši izdati kosovskim Albancima razlikovali, ali o tome dosad nije bilo reči – dodaje Vuletić.

Vlast u Beogradu je naime pokušala da izađe u susret prigovorima iz EU, s tim što, pošto ne priznaje kvazidržavu, nije mogla da pristane na pominjane zahteve da se potpuno obustavi izdavanje isprava Šiptarima.
Posebna numeracija putnih isprava, i to ovako javno predložena, kako je to učinio ministar policije, svojevrsni je skandal, ako se uzme u obzir da države koje stavljaju različite brojeve u serijski niz za određenu grupu stanovnika – to čine interno i u strogoj tajnosti. Takav sistem ima, na primer, Francuska za Alžirce, ali samo za unutrašnje potrebe, kao i Rusija za čečene i Indija za Tamilce, tvrdi dobro upućeni izvor “Vesti”, ali bi njihovo priznanje da to čine bio autogol. Jer, nijedna zemlja ne može sebi da dozvoli da joj se stavi na teret da diskriminiše svoje državljane, odakle god da su došli, a kamoli da to iznese kao državni predlog.

Šta podrazumeva beli šengen

Ulaskom Srbije na belu šengen-listu, građani Srbije dobijaju mogućnost da bez viza borave do 90 dana u celoj šengen- zoni, u toku jedne godine. Ovaj režim bi važio za prostor EU, bez Velike Britanije koja izdaje svoje vize, Rumunije i Bugarske, koje jesu deo Unije, ali još ne primenjuju Šengenski sporazum.
Dolaskom na beli šengen, građani Srbije bi mogli bezvizno da putuju u Norvešku, Švajcarsku i Island, koje nisu članice evropske zajednice, ali jesu deo šengen-zone.

Upravo je u izjavi za “Vesti” Dačić izjavio da se “razmišljalo o drugim obeležjima”.
– Nakon konsultovanja sa zvaničnicima Evrope, od toga smo odustali. Ali, obavezali smo se da ćemo vršiti dodatnu proveru svih Albanaca – istakao je Dačić.
Ipak, ministar je najavio da će Šiptari moći da izvade pasoš samo u Beogradu.
– Problem sa pasošima za stanovnike pokrajine biće rešavan centralizovanjem njihovog izdavanja. Mnogi ljudi s Kosova imaju neispravna srpska dokumenta, pa da bismo izbegli situaciju gde raznorazni dobijaju srpske pasoše, a da ne znamo ko su, odlučili smo da u najskorije vreme centralizujemo izdavanje pasoša zbog eventualnih zloupotreba koje kosovski Albanci mogu da počine – kazao je Dačić.

Do novembra?

Vlada Srbije o pitanju bezviznog režima čeka odgovor Evropske komisije, koja bi trebalo da uputi preporuke 18. maja, a potom i izveštaj. Ranije je, čak i u Briselu, najavljivano da najveće šanse za beli šengen imaju Makedonija i Srbija, ali prema saznanjima “Vesti” iz diplomatskih krugova, građani Srbije će biti u neizvesnosti sve do okončanja izbora u Nemačkoj i EU.
Definitivna odluka bi, prema rečima našeg izvora, mogla da padne tek u novembru.

On je podsetio da su ranije pasoši izdavani po policijskim upravama, ali će ubrzo biti osnovan centralni registar osoba sa Kosova sa svim njihovim ličnim podacima.
– Tako ćemo moći da izvršimo određene bezbednosne provere kako ne bi mogla svaka osoba da dobije srpska dokumenta – izjavio je on za “Vesti”.
Načelnik Pokrajinskog SUP-a izmeštenog u Nišku Banju Miodrag Janković za “Vesti” objašnjava da još nije stiglo nikakvo obaveštenje iz Beograda. Niška Banja je poznata po tome što je veliki broj Albanaca dolazio upravo u ovu stanicu da podnese zahtev.
– I do sada su pasoši bili izdavani isključivo u Beogradu, a u Niškoj Banji smo samo primali zahteve – kaže on, dodajući da su Albanci mogli da podnesu zahteve širom Srbije, u Kraljevu, Vranju, čačku, Smederevu i svim gradovima u koje je izmeštena uprava sa Kosmeta.

Problem i RS

EU je dodatnu zabrinutost iskazala, kako saznajemo, i zbog mogućnosti da bi Srbi iz Republike Srpske mogli da slede put bosanskih Hrvata koji su masovno uzimali pasoše u Zagrebu. To bi, kako se tumači u EU, dovelo u neravnopravan položaj muslimane iz BiH, koja daleko zaostaje u ispunjavanju uslova za beli šengen.
Da bi posle novih zahteva moglo da bude i drugih dodatnih, govore naša saznanja iz razgovora direktora za Zapadni Balkan Pjera Mirela sa srpskim zvaničnicima. NJega je interesovalo i dokle se stiglo sa zakonom o sprečavanju korupcije, antikorupcijskom agencijom, ali je i prvi predstavnik iz Evrope koga je zanimao položaj Rumuna i Vlaha u Srbiji.