RATE VODOSTAJ i u Republici Srpskoj

Vodostaji ostalih reka u Republici Srpskoj, koje prate hidrološke službe,variraju u normalnim granicama, navedeno je iz Uprave civilne zaštite.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić izjavio je u Gradišci da je stanje u priobalnom području u Srpcu i Gradišci stabilno, te da očekuje da visok vodostaj Save neće izazvati veću štetu na području ove dve opštine.

 

Reke Drina i Sava kod Bijeljine dostigle su neposredne kote redovne odbrane od poplava, koja bi večeras mogla biti uvedena na Drini, a sutra na Savi, najavio je šef gradskog Odseka za civilnu zaštitu Drago Ristić.

 

“U ovoj situaciji moglo bi doći do manjeg izlivanja Drine u nebranjenom području, u priobalnim delovima naselja Јanja, Amajlije i Popovi, te u nebranjenom području ušća rečice Lukavac u Savu kod naselja Novi”, rekao je Ristić.

 

Ukoliko se vremenske prilike ne pogoršaju, dodao je on, na području Semberije ne očekuju se veći problemi u vezi sa poplavama.

 

Obilne padavine povećale su vodostaj Drine na području Foče, ali je on još ispod redovne kote odbrane od poplava koja iznosi 300 centimetara, rečeno je u fočanskom štabu Civilne zaštite.

 

Iz Civilne zaštite su upozorili da je povećan dotok vode u Pivsko jezero, u Crnoj Gori, tako da se u toku dana očekuje da će se kroz turbine Hidroelektrane „Mratinje“ propuštati veća količina vode, koja će dodatno povećati vodostaj Drine.