Put bratske ljubavi

Veliki narodni sabor „Srpski dan Kičinera i Vaterloa“, održan proteklog vikenda na imanju crkve Svetog đorđa u Vaterlou, okupio je više od hiljadu ljudi srpske zajednice iz ovog dela Ontarija.

Velikom narodnom skupu, koji svojim sadržajem predstavlja jedan od najznačajnijih srpskih festivala ovakve vrste u Kanadi, prisustvovali su episkop kanadski Georgije, predstavnici Konzulata Srbije i Crne Gore u Torontu Živko Korica i Savo Marić, sveštenik iz Podgorice i publicista, jerej Velibor DŽomić, sekretar Humanitarnog fonda „Car Lazar“ Gordana Nikolić, predsednik Srpske narodne odbrane čedomir Ašanin, prvi urednik „Srbobrana“ Dragan ćirić, kao i ugledni srpski biznismeni i srpski dobrotvori iz Ontarija Milan Lešić, Mile Marić, Ilija Rakanović, Neđo Krajišnik, Ranko Rakanović i drugi.

Skupu su prisustvovale i najuticajnije ličnosti iz regionalnog političkog establišmenta: Ken Siling, regionalni gradonačelnik, Karl Zer, gradonačelnik Kičinera, Vejn Vetlaufer, član provincijskog parlamenta iz Kičinera, En Mekkonel, regionalni šef policije.

Beseda sveštenika DŽomića

Dolazim vam kao Srbin iz Srbije, koji je sveštenoslužeći u crkvi Božijoj u Podgorici. Dolazim vam kao svoj svojima i kao svoj među svoje. Dolazim vam iz male Crne Gore u kojoj se i juče, a posebno danas podlo i perfidno vodi rat protiv Boga, Crkve Hristove, svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, protiv NJegoša i svetorodne loze Petrovića, protiv Srba u Crnoj Gori, srpskog jezika, srpskog pisma ćiriličnog, srpske istorije, srpske kulture. Jesu bure, jesu orkani, ali izdržaćemo s verom u gospoda Boga, rekao je između ostalog sveštenik i publicista Velibor DŽomić.

Na skupu je pročitano pismo patrijarha srpskog Pavla, upućeno episkopu kanadskom Georgiju, u kome se kaže:
„Vaše preosveštenstvo, Povodom održavanja manifestacije ‘Srpski dan Kičiner Vaterloa i okolnih mesta’ upućujemo Vama, sveštenstvu i svima prisutnima očinski pozdrav i patrijaraški blagoslov, s molbom da se nastavi i dalje putem izmirenja, sloge i bratske ljubavi.
Moleći se Bogu za vaš dalji plodonosan rad i svako istinsko dobro od Boga, preporučujemo se Vašim svetim molitvama i ostajemo u Hristu braća“.

Na svečanom banketu goste su pozdravili predsednici crkveno-školskih opština „Sveti đorđe“ i „Sveta trojica“ Rajko Krajišnik i Milomir Stojanović i predsednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg „Srpskog dana“ Branislav Sabljić.
Molitvu pred ručak održali su sveštenici protojereji Milovan Sredojević i Vasa Pejović i jerej Zlatibor đurašević, koji su pre toga u crkvi Svetog đorđa služili svečanu liturgiju uprisustvu velikog broja vernika. Program su vodile Neda Krajišnik i Jelena čokorilo.

Ako kupite avion…

Kao i na svim sličnim manifestacijama, i na ovoj je organizovana tombola. Najvredniju nagradu, povratnu kartu do Beograda, dar JAT i putničke agencije „747“ iz Toronta, dobio je Branko Gladanac iz Kičinera.
U poplavi nagrada, narod je s nezadovoljstvim glasno komentarisao njihovu vrednost kao, na primer, „burek iz naše radnje“, ili uslovne nagrade tipa „ako kupite avion, dajemo vam 100 litara goriva“. Bilo je primedbi i na visinu ulaznica (neki bi ih sasvim ukinuli).
Učesnici su hvalili pečenje, ali ne i način prodaje, jer plaćaju i papir po ceni pečenja…

Dva dana trajalo je pravo narodno veselje, uz dobru muziku, jelo i piće. Za muzički deo programa bio je zadužen orkestar Miška Lukića i „Braće Samardžija“, a zvezda nedeljne večeri bio je Saša Nikolić, kome publika nije dala ni minuta odmora. „Sale nacionale“ je, po jednodušnoj oceni, pevao fenomenalno.
Bio je to, kako su rekli mnogi od učesnika, pravi narodni praznik, dan koji za mnoge Srbe predstavlja zračak nade da otadžbina i nije tako daleko.