Nema posla bez škole

Stanje na nemačkom tržištu rada za strance je sve gore. U poslednje dve decenije stopa njihove zaposlenosti je opala za deset odsto, tvrde stručnjaci Instituta za rad i tehniku iz Gelzenkirhena.

Glavni razlozi za gubljenje radnih mesta i teško pronalaženje novog posla su loše znanje nemačkog jezika i nedostatak odgovarajuće stručne spreme (čak i kod mladih). Prema podacima iz naučne studije koja je nedavno iz pomenutog instituta prosleđena Evropskoj uniji, Nemačka je prošle godine i dalje bila prva po učešću stranaca (8,9 odsto) u ukupnom broju stanovnika. Među došljacima je najviše Turaka, žitelja bivše Jugoslavije i državljana azijskih zemalja.

Nemačka poodavno ima više od četiri miliona nezaposlenih, a pri tom su mladi stranci između 20 i 29 godina na listi najugroženijih, jer prema najnovijim istraživanjima njih 32,7 odsto nije završilo započeto školovanje i steklo punu stručnu spremu. Kod Nemaca je procenat onih koji nemaju diplomu o izučenom zanimanju svega 8,1 odsto.

Istraživači iz Gelzenkirhena ovim podacima objašnjavaju usmeravanje stranaca ka najjednostavnijim poslovima kao privremenom rešenju za izdržavanje porodice.
s090501a Stranci sve teže nalaze posao