Vek ispunjen požrtvovanjem

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, Veliku Gospojinu, svečano su proslavile i članice Kola srpskih sestara za Srednji zapad. Nakon svečane liturgije, u sali manastira Nova Gračanica obavljen je obred sečenja slavskog kolača i osveštanja slavskog žita i priređen tradicionalno bogat svečani ručak.

Slavi su prisustvovali NJegovo preosveštenstvo vladika novogračanički Longin sa brojnim sveštenicima, predstavnice organizacija Kola srpskih sestara i uvaženi gosti. Kumovi ovogodišnje slave bili su Vanesa Savić i Aleksandar Savić, polaznici Letnjeg kampa pri manastiru Nova Gračanica.
Obraćajući se gostima, iguman Toma Kazić je, govoreći o značaju ove brojne organizacije, između ostalog rekao:

Briga za mlade naraštaje

Danas, kada jedva trčimo za životom u ovom surovom svetu, mi moramo da se izborimo za našu decu i mlade naraštaje, da ih dovedemo u crkvu i učimo veri, tradiciji i poreklu. Moramo ih tome naučiti do pete godine starosti, posle toga može biti kasno, jer ako se duša izgubi, teško je dobiti drugu šansu. Sve sestre u našoj organizaciji ulažu značajne napore kako bismo produžile delatnost ovog saveza, rekla je Regina Sekulić obraćajući se gostima na slavi.

– Značajne žene iz Srbije pre 100 godina formirale su Kolo srpskih sestara, koje je kao masovna humanitarna organizacija svoje delovanje prenelo na mnoge kontinente i pomagalo našem rodu u nevolji. Danas su ove organizacije veoma jake u dijaspori, u Australiji, Kanadi, Americi, Južnoj Americi, zapadnoj Evropi. Rad ovih žena prisutan je na mnogim poljima, posebnu pažnju posvećuju organizovanju dečjih letnjih kampova i za to im se mora odati veliko priznanje. Zadovoljstvo je organizovati akcije sa njima i videti uspeh, njihovo požrtvovanje začinjeno ljubavlju i brigom za decu, omladinu i čitav narod.

– Ovo je godina u kojoj naša organizacija slavi 100 godina postojanja, a radom i verom dokazaćemo snagu zajedništva – rekla je Regina Sekulić, predsednica Saveznog kola srpskih sestara za Ameriku, govoreći o značaju ovog jubileja. – Velika Nadežda Petrović formirala je našu organizaciju, a ovaj jubilej govori o njenom značaju i postojanosti.

Neka Bog da da još mnogo godina proslavljamo i da zvone zvona i kod nas i u našem starom kraju. Dan naše slave je veoma važan, jer smo i molitveno svi zajedno danas pred Gospodom, sećajući se svih žena koje su uložile napor u stvaranje ove organizacije.
Prisutnima su se obratili i ovogodišnji domaćini slave, mladi kumovi Vanesa Savić i Aleksandar Savić, zahvaljujući na ukazanoj časti i poverenju za učešće u ovoj važnoj svečanosti.