PROTESTI ŠIROM DIJASPORE

Naša dijaspora istupila je složno protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i u više od 50 gradova u svetu održala ili najavila mirne proteste protiv nelegalnog otcepljenja Kosova. Uz brojne parole, transparente i zastave, zalažući se za poništenje nezavisnosti Kosova i Metohije i nastavak pregovora uzvikivali su ’’Kosovo je Srbija’’ i na taj način stavili do znanja svetskoj javnosti da se ne mire sa postojećim stanjem.

AUSTRIJA – Više od osam hiljada Srba okupilo se juče na mirnim protestima pod sloganom „Za pravo i pravdu“ u centru Beča, na trgu Heldenplac. Protestanti su nosili srpske, španske i izraelske zastave.

RUSIJA – U Moskvi je služen moleban, a na Trgu pobede u centru Moskve videli su se transparenti „Rusijo, suprotstavi se NATO“ i „Kosovo je srpska zemlja“. Ispred Ministarstva inostranih poslova „Pokret protiv nelegalne imigracije“ prikpljao je potpise za priznavanje tri „otcepljene“ republike iz bivšeg SSSR. U Sankt Petersburgu, ispred konzulata SAD, takođe je tokom vikenda održan protest.

GRčKA – U Atini je juče održan miran protest Srba koji žive u grčkoj prestonici i njihovih grčkih prijatelja. U organizaciji Udruženja Srba Grčke skup je počeo isped Olimpijskog stadiona, odakle je Srbima na Kosovu i Metohiji upućena poruka da ih njihovi sunarodnici neće zaboraviti“. U crkvi svetog Spiridona u Atini služen je moleban za spas srpskog naroda na Kosovu.

FRANCUSKA – Sa protestnog skupa Srba i Francuza u Marseju poručeno je da „Kosovo mora da ostane u Srbiji“, a govornici, Francuzi, govorili su da su za „rasparčavanje Jugoslavije i Srbije najodgovornije SAD“. Među govornicima su bili i francuski istoričar Žil Trud i komentator na marsejskom radiju Bernar Žene. U Strazburu je takođe održan protest.

DANSKA – Ispred američke ambasade u Kopenhagenu simbolično je u 12.44 sati u subotu održan protestni miting Srba i njihovih prijatelja zbog odluke vlade Danske da prizna Kosovo. U Kopenhagenu se skupu obratio ugledni i poznati poslanik Evropskog parlamenta Morten Meseršmit, istaknuti član konzervativne Narodne partije Danske i osudio jednostrani akt priznavanja Kosova.

BRITANIJA – Srbi i njihovi prijatelji protestovali su i u Londonu zbog toga što je Velika Britanija priznala Kosovo. Uputili su i peticiju britanskom premijeru.

HOLANDIJA – Na centralnom gradskom trgu u Hagu, ispred zgrade parlamenta, juče su protestovali zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Holandskom parlamentu su uputili deklaraciju, zatraživši da ova država ne prizna nezavisnost Kosova pošto je „suprotna međunarodnom pravu“.

NEMAčKA – U više nemačkih gradova Srbi i njihovi domaćini Nemci mirno su protestovali zbog nasilnog oduzimanja Kosova Srbiji, a najavljeno je da će se demonstracije nastaviti. Najviše demonstranata je bilo u Štutgartu, Frankfurtu, Diseldorfu.

SAD – Srbi u Americi protestovali su u subotu u više gradova. U Feniksu, u Arizoni, posle molebana u crkvi Sveti Sava, povorka demonstranata je krenula ka centru grada, dok je protestni skup Srba u Klivlendu, Ohajo, održan na centralnom gradskom trgu Vesli Bolin Plaza. Najavljeni su protesti ispred Bele kuće u Vašingtonu, a nove demonstracije Srba u čikagu, u Ilinoisu , zakazane su za 1. mart.

MAđARSKA – Srbi u Mađarskoj odbacuju nezavisnost Kosova i traže od vlade u Budimpešti da je ne prizna. Takav zahtev je mađarskom predsedniku, premijeru, predsedniku parlamenta i šefu diplomatije uputila partija mađarskih Srba.

čEŠKA – Srbi i njihovi prijatelji u glavnom gradu češke Pragu protestovali su zbog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

KANADA – Ispred konzulata SAD u Torontu protestovalo je nekoliko hiljada Srba zbog nezakonitog odvajanja Kosova od Srbije. Noseći srpske zastave i uzikujući ‘’Kosovo je srbija’’, demonstranti su kanadskoj vladi poručili da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer se time krši međunarodno pravo i standardi kanadske države. Kanadskoj vladi su poručili da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost jer se time krši međunarodno pravo, ali i „standardi kanadske države“. Kanadski mediji prenose da je najavljen nastavak protesta i da „Srbi upozoravaju da bi kanadsko priznavanje samoproglašene države moglo da ima posledice i na jedinstvo Kanade. Kanadski mediji posebno podvlače da su demonstranti nosili transparente na kojima je pisalo „Kosovo je – Kvebek“!

MAKEDONIJA – Nekoliko hiljada Srba je osudilo „nasilje svetskih moćnika“, uz poruke da „Kosmet – srce Srbije – nije i nikada neće biti na prodaju“.

LUKSEMBURG – Sva četiri udruženja Srba u Luksemburgu su pročitali pismo državnom vrhu. U nedelju je podržan i moleban.

AUSTRALIJA – U Australiji, u Melburnu, više od dve i po hiljade Srba je u mirnom protestu glasno reklo „ne“ nezavisnosti Kosova.

ŠVAJCARSKA- U Cirihu, održan je miran protest oko 1.000 ljudi, uglavnom srpskog porekla, koji su izrazili svoje nezadovoljstvo posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Veliki broj okupljenih došao je na miting porodično, noseći srpske zastave i transparent na kojem je pisalo da „nezavisnost Kosova deli svet“.

LjUBLjANA – Savez srpskih udruženja iz Slovenije saopštio je da će zbog smrti bivšeg slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka odložiti protest protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, koji je bio zakazan za nedelju. Protest će biti održan 2. marta, simbolično u 12.44, ispred pravoslavne crkve svetih ćirila i Metodija u Ljubljani.

BELGIJA – Nekoliko stotina građana okupilo se 24. februara na Šuman skveru u Briselu koji se nalazi između zdanja Evropske komisije i Evropskog saveta EU, u znak neslaganja sa jednostranim proglašanjem nezavisnosti Kosova. U ime organizatora skupa, Srpskog instituta za javnu diplomatiju iz Brisela okupljenima se obratila Borka Tomić iz kancelarije za odnose s javnošću.