Prosvjetin Koncert za mir i prijateljstvo u Beču

Odbor Prosvjete u Beču organizovao je 20. aprila u svečanoj sali 3. bečkog Magistrata Koncert mira i prijateljstva. To je bila prva u nizu manifestacija kojom će ove godine bečka Prosvjeta obeležiti sto godina od završetka Velikog rata.

Koncert je otvorio Mali hor Prosvjete koji vodi Vera Simić, intoniranjem Ode radosti, Male noćne muzike i Spletom srpskih melodija. Kao i uvek kada Mali hor nastupa – ovacije publike nisu izostale.

U programu su učestvovali talentovani mladi umetnici – bečki violinista Filip Goldnagl, izvođenjem melodija Baha i Krajslera,  pijanistkinja Marina Popadić, koja je plenila svojim tumačenjem melanholičnih minijatura, a na kraju su specijalni gosti koncerta Trio Šubert, svojim bravuroznim izvođenjem Šubertovog Trija u S-duru, op. 100, podigli publiku na noge. Ovaj internacionalni trio čine mladi ali izuzetni umetnici:  Milica Zulus – violinistkinja, Vuk Ovaskainen – violončelista i Aleksandar Raos, pijanista .

Istaknuti nastup imala je i bečka pesnikinja Zorica Đuđić Mitić koja je nadahnuto pročitala svoju pesmu Srpska groblja i za to dobila zaslužene aplauze publike.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković zahvalio je gostima i svima koji su pomogli da ovaj koncert bude na visokom nivou. Podsetio je da je važno graditi mostove među kulturama i narodima i da su vrednosti mira i prijateljstva važne, posebno u ovim vremenima.

Na samom kraju, najavljeni su i nastupajući programi Prosvjete: promocija knjige Pevam danju pevam noću / Pisma Mini Karadzić, autorke Svetlane Matić, potpredsednice bečke Prosvjete, koja će se održati 5. maja, kao i multimedijalni program Epoha Nemanjića – 12. maja u Beču.

(Izvor: Prosvjeta Austrija)