Proslavljena crkvena Slava

Svetom liturgijom, koju su služili protojerej Velizar Rakic i protojerej roterdamski Vojislav Bilbija, crkva Rodenje Presvete Bogorodice u Emenu svecano je obeležila svoju slavu.
U liturgiji je ucestvovao veliki broj Srba iz Emena i okoline, kao i njihovih prijatelja iz Amsterdama i Roterdama.
Crkva Rodenja Presvete Bogorodice predstavlja simbol srpskog zajedništva i sloge u Emenskoj parohiji. Duh zajedništva zracio je za vreme liturgije, ali i tokom bogatog kulturno-umetnickog programa, prožetog srpskim obeležjima i obicajima.
Naši zemljaci iz Roterdama poklonili su vrednim domacinima, kao simbol zajedništva, veliku srpsku zastavu.

Na proslavu i biciklom

O znacaju i vrednosti crkve Rodenje presvete Bogorodice u ovom delu Holandije najbolje govori slucaj jednog Ukrajinca, koji je da bi prisustvovao proslavi rodenja Majke Božje, samo u jednom pravcu, na biciklu prešao – 40 kilometara!

Nakon intoniranja himne „Bože pravde“, usledio je program kulturnog sadržaja, u kojem su glavnu rec vodili mladi clanovi Decje folklorne grupe „đurdevdanski uranak“ iz Emena. Iako vežbaju tek šest meseci, mališani su pokazali da je pred njima lepa buducnost i izmamili aplauze svih prisutnih. Pored clanova crkvenog saveta, reci hvale zaslužile su i vredne domacice, koje su se potrudile – da posna trpeza bude bogata, a domacin slave Novak Srboljub sa suprugom Brankom i clanovima porodice – da se svi gosti osecaju ugodno.