Proslavljen rođendan Srbije u Beču

26

Pozivu ambasadora Srbije u Austriji Pere Jankovića i stalnog predstavnika Republike Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama ambasadora Vuka Žugića, odazvalo se blizu 500 gostiju, među kojima ambasadori i diplomate iz međunarodnih organizacija u Beču, predstavnici austrijskih institucija, Srpske pravoslavne crkve, ugledni Srbi i predstavnici srpskih organizacija, javlja za Program za dijasporu RTS-a Vesna Dimitrijević.

Koliko je diplomatski kor veliku pažnju posvetio srpskom državnom prazniku videlo se po izvrsnoj organizaciji i prisustvu čak stotinu bilateralnih i multilateralnih ambasadora, diplomata i vojnih izaslanika akreditovanih u Beču. Među mnogobrojnim ambasadorima prisutan je bio i Ljubinskij Dmitrij, ambasador Rusije.

Na prijemu su bili prisutni i brojni funkcioneri saveznog ministarstva spoljnih poslova, odbrane, privrede, kulture i prosvete, grada i pokrajine Beča, poslanici austrijskog Saveznog parlamenta, privrednici, kao i predstavnici austrijskih i srpskih medija i dijaspore. Među zvanicama je bio episkop austrijsko – švajcarski Andrej.

Intoniranjem srpske i austrijske himne, koju je otpevala profesorka na Muzičkom konzervatorijumu u Beču, Jelena Krstić, zvanično je otvoren prijem, a gosti i zvanice su potom uživali u specijalitetima srpske kuhinje, vinu i rakiji. Na velikom video bimu sve vreme su prikazivani filmovi o prirodnim lepotama Srbije.

Iako većina ambasada Republike Srbije u svetu poslednjih godina, nije obeležavala Dan državnosti, zbog štednje, ambasada i misija u Beču i ove godine uspela je da pokrije troškove prijema zahvaljujući donacijama austrijskih kompanija WienerStädtische osiguranja, SoraviaGrup, ErsteBank, kao i telekomunikacionoj kompaniji Mtel Austria.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2627608/proslavljen-rodjendan-srbije-u-becu.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.