Više od večere

Srpsko kulturno umetničko društvo Pontes – Mostovi iz Trsta, organizovalo je u sali SPCO Trst još jedno etno veče. Ovoga puta gosti su bili renomirani članovi sekcije regiona Frijulija, Venecija Đulija, poznatog internacionalnog Lions kluba. Radi se o organizaciji u čije se članstvo ulazi isključivo po pozivu, a čine ga viđeniji i ugledni predstavnici određenih zajednica. Kako se navodi, njih karakterišu visoki moralni kvaliteti i pored očuvanja ovih vrednosti, angažuju se, između ostalog, i u humanitarnim aktivnostima i na zbližavanju nacija, javlja za Program za dijasporu RTS-a Aleksandar Zlatković.

Oko pedesetak članova ovog kluba, na početku večeri, u pratnji paroha Raška Radovića i Zlatomira Selaković, obišli su pravoslavni hram Svetog Spiridona, i upoznali se sa istorijom Srba u Trstu.

U ulozi domaćina, Biljana Klepić, predsednica SKUD Pontes-Mostovi govorila je o Srbima u Trstu, njihovim aktivnostima i radu. Italijanskim gostima je prikazan i film o turističkim atrakcijama Srbije.

Večeri je prisustvovao i Dragan Kićanović, konzul RS u Trstu.

Usledila je prava promenada kulinarskih specijaliteta pripremljenih na domaći način. Dok su se gosti sladili, mladi folkloraši prikazali su spletove srpskih igara i pevali tradicionalne pesme.

I da bi utisak bio potpun, gosti su na kraju pozvani na mali čas učenja srpskog kola, čemu su se rado odazvali.

Bila je ovo još jedna u nizu etno večera, koju organizuje SKUD Pontes-Mostovi koja može poslužiti za primer kako Italijanima dočarati pravu sliku Srbije, njene kulture, ali i duše.

Članovi SKUD Pontes – Mostovi 11. februara organizuju još jednu etno večeru, otvorenog tipa, za sve zaintereovane.