Promocija Beograda u Sankt Peterburgu

Poslovne aktivnosti započete su sastankom sa turističkom organizacijom Sankt Peterburga sa kojom Turistička organizacija Beograda od 2016. godine ima potpisan Protokol o saradnji. U cilju unapređenja saradnje sa turističkom privredom ovog grada održani su sastanci sa glavnim turoperatorima Biblio Globus, ICS i TUI sa kojima je razgovarano o mogućnostima razvoja turističkih paketa za Beograd u okviru njihovih ponuda, a biće održan i sastanak sa predstavnicima avio kompanije Red Wings koja od juna uvodi direktne letove između Beograda i Moskve.

U subotu, 9. juna, u Aleksevski palati u Sankt Peterburgu biće predstavljena turistička ponuda Beograda velikom broju agenata i novinara iz Rusije.

Prezentacija će početi obraćanjem Slavenka Terzića, ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, Slobodana Unkovića, zamenika direktora Turističke organizacije Beograda i Nadežde Petrove, direktorke Turističke organizacije Sankt Peterburga.

Uslediće prezentacija na ruskom jeziku sa posebnim akcentom na rusko kulturno nasleđe u Beogradu, kao i glumački performans Moj otac Vuk Karadžić. U ovoj monodrami osmišljenoj povodom 200 godina od prvog Vukovog izdanja Srpskog riječnika, glumica Vjera Mujović Preis u ulozi Mine Karadžić pripovedaće sentimentalnu životnu ispovest sa zanimljivostima iz privatnog života, porodičnim teškoćama i nemaštini u kojima je njen otac Vuk Karadžić stvarao.

Posle Rusije Vuk postaje Karadžić

Kada je 1818. godine Vuk objavio Srpski rječnik koji je bio manifest njegove reforme, Vuk je zbog finansijskih poteškoća u kojima se našao iz Beča otišao u Sankt Peterburg. Naime, bio je veoma siromašan i tražio je materijalnu pomoć, a Rusija je finansijski pomagala učesnicima ustanka protiv Turaka. Pored toga, Vuk je nameravao da sa ruskim Biblijskim društvom sklopi ugovor o izdavanju prevoda Novog zaveta na srpski jezik.

Rusija je i inače u Karadžićevim očima bila saveznica porobljenih Slovena. Srpski filolog je u Peterburgu izazvao veliko interesovanje – sastajao se sa predstavnicima peterburške intelektualne elite, poznatim i uglednim naučnicima i piscima, među kojima su bili i predsedik Ruske akademije Aleksandar Šiškov, istoričar Nikolaj Karamzin, pesnik i osnivač romantizma u ruskoj poeziji Vasilije Žukovski, kao i Aleksandar Turgenjev, prijatelj Aleksandra Puškina, državni funkcioner i javni poslanik.

Vuk Stefanović je upravo zahvaljujući putovanju u Rusiju postao poznat kao Vuk Karadžić. On se u Peterburgu upoznao sa veoma obrazovanim mladim slavistom Petrom Kepenom. U jednom razgovoru Kepen je pitao Vuka zašto se potpisuje patronimom Stefanović, a ovaj mu je odgovorio da je takav običaj u Srbiji, ali da se njegov rod inače zove Karadžić. Kepenu se to dopalo i predložio je Vuku da mu prezime bude Karadžić.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.