“Prosvjeta” neguje srpski jezik

Šef Predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović upoznao je prisutne sa projektom koji je pokrenulo Predstavništvo na inicijativu vlada Srbije i RS nakon prvog Foruma dijaspore održanom u Banjaluci, saopštava Prosvjeta.

“Projekat ima za cilj da evidentiramo naš potencijal, odnosno koliko je moguće statistički obuhvatiti našu decu po pokrajinama. Na osnovu toga će projekti postojećih škola, kao što je Prosvjetina, ali i novoosnivanih, biti logistički i finansijski podržani”, rekao je on.

Filipović je ukazao da crkva ima nameru da u pokrajinama u kojima naši klubovi nemaju prostorije, omoguće da se nastava održava u crkvenim prostorijama. On je najavio da će nastaviti narednih dana da projekat predstavi u svim pokrajinama.

“Očekujemo da se javi što veći broj broj naših ljudi, da sakupimo što više informacija kako bi mogli pripremiti projekte po pokrajinama”, kazao je Filipović.

“Očekujemo da će veliki broj građana ispuniti upitnike i da ćemo moći što pre da računamo na podršku Predstavništva RS”, kazao je predsednik Prosvjete u Austriji Srđan Mijalković.

“Za nas Srbe koji živimo u rasejanju nema važnije stvari od očuvanja našeg jezika. Jako malo se uključujemo u društvene i sve druge procese, a i malo radimo na ostvarenju naših nacionalnih interesa, a jedan od njih je da naša deca budu ono šo jesu i očuvaju svoj identitet i jezik”, kazao je on.

Mijalković je ukazao da u Beču oko deset odsto stanovništva čine Srbi, ali nisu tako i predstavljeni u svim sferama života i društva.

“Naš glas se ne čuje tamo gde treba”, kritikovao je Mijalković.

Takođe je naveo da u Beču po mnogim procenama ima oko 35.000 učenika i studenata srpskog porekla u austrijskim školama i školskom sistemu.

Zbog toga, naglasio je, treba insistirati na nastavi na srpskom, pošto austrijske vlasti nude nastavu na tzv. “BHS”-u.

“Došao je trenutak da se zajednička borba za naš jezik i identitet intenzivira, a prvi korak je da se građani uključe, da se prvo popuni upitnik. Došao je trenutak da se naša kritična masa pokrene i počne da utiče na društvenu i socijalnu okolinu u kojoj živimo”, ocenio je on.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.