Prijem za učesnike MOBE 2005 u Ministarstvu za dijasporu

Nakon završetka ovogodišnje „Mobe“ u Soko gradu, učesnici ove tradicionalne manifestacije iz dijaspore, primljeni su u petak 19. avgusta u Ministarstvu za dijasporu. Dobrodošlicu im je poželeo pomoćnik ministra, g-din Miodrag Božović, koji je istakao važnost MOBE za očuvanje srpskog identiteta u dijaspori kao i međusobnog upoznavanja naše dece širom sveta.

Tokom razgovora, gosti i njihovi profesori, izneli su svoja iskustva sa protekle Mobe, kao i predloge kako da ovo okupljanje srpske omladine iz dijaspore bude još bolje. U razgovoru su učestvovali g-đa Vanka Dubovac, načelnik, g-đa Olga Milojević,samostalni stručni saradnik, g-din Žarko Jovanović, savetnik i g-da Dejan Vakanjac i Radovan Isailović stručni saradnici u Ministarstvu za dijasporu.

Gostima su uručeni prigodni pokloni.

Učesnicima Mobe obratio se g-din Zvonko Šošević, viši savetnik u Ministarstvu za dijasporu.

Osvrćući se na petogodišnju tradiciju Mobe on je rekao:

„Moba manastira srpskog naroda, moba naših iseljenika za svoju otadžbinu traje već petu godinu.
Kao ideja g-dina Koste Pavlovića i uglednih srpskih vizionara iz Australije, MOBA je sedam godina čekala na realizaciju.
Možda sticajem okolnosti ali na sreću mladih u srpskoj dijaspori, prvi put je održana 2001. godine kao Projekat za novi milenijum.

Od samog početka podržana je od strane Vladika, Lavrentija, Nikanora, i Vasilija, uz zajednički entuzijazam pomenutog g-dina Pavlovića, njegove supruge Mire, g-dina Srđana Ilića iz Novog Sada i mnogih meni nepoznatih ali podjednako važnih misionara u Matici i rasejanju.
Prvih nekoliko Moba pratile su materijalne poteškoće i odsustvo organizovane podrške iz Matice ali uz sve veći broj mladih, zainteresovanih da na Mobu dođu. Od pedesetak učesnika Mobe 2001. godine, došli smo do preko 90 mladih koji su više godina dolazili na Mobu ali su ove godine morali da ustupe mesto onima koji prvi put dolaze u Srbiju i na MOBU.
Tako MOBA, od starog srpskog običaja pomaganja komšijama i prijateljima u sticanju i izgradnji dobara, postaje i sinonim za pomoć mladih iz dijaspore svojoj otadžbini. Ona je i mnogo više, osmišljen edukativni i kulturni program, zbližavanje sa vršnjacima iz otadžbine.
Danas je ona pitanje prestiža među našom omladinom u svetu. Za učešće u njoj treba biti dobar đak i vernik, izboriti se i dokazati odličnim ocenama u školi.
Na svu sreću, sve veću popularnost i značaj MOBE u dijaspori, sve više uviđaju i podržavaju institucije srpske države među kojima i Vlada Republike Srbije.
Od kako je prošle godine osnovano, Ministarstvo za dijasporu podržava MOBU kao pravi način za očuvanje srpskog zajedništva, tradicije i veza sa Maticom.
Ovakav stav je ministar za dijasporu, g-din Vojislav Vukčević potvrdio pred preko 200 učesnika MOBE 2004. godine prilikom susreta u Ministarstvu za dijasporu.
Evo i ove godine Vas srdačno pozdravljamo u vašem ministarstvu, uz svu zahvalnost i poštovanje vaših rezultata.

Na jednoj MOBI Zvezdana Simonović iz Temišvara, napisala je „Moba je proleće a manastir Svetog Nikole gnezdo u kome se okupljaju laste iz dalekih krajeva da uz svoju razdraganu pesmu pomognu…

Dobro nam došli, jer na sreću, laste se uvek vraćaju.“