Predstavnici ministarstva za dijasporu na tribini u Torontu

VOJISLAV VUKčEVIć I VUKMAN KRIVOKUćA NA TRIBINI U TORONTU

DRŽAVLJANSTVO U PRVOM PLANU

• U razgovoru sa ministrom za dijasporu Srbije, prisutni izrazili posebu zainteresovanost i za regulisanje služenja vojnog roka mladića iz dijaspore

Ministar za dijasporu Srbije Vojislav Vukčević i pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća razgovarali su u Torontu sa našim ljudima koji žive u ovom kanadskom gradu i okolini. U okviru tribine koju je organizovao generalni konzulat Srbije i Crne Gore najviše pitanja bilo je postavljeno o Zakonu o državljanstvu i načinu regulisanja služenja vojnog roka mladića iz dijaspore.
Ministar Vukčević obavestio je prisutne da će se predlog zakona o državljanstvu, kojim se predviđa da svi koji su nekada bili državljani bivše Jugoslavije imaju pravo da dobiju državljanstvo Republike Srbije, naći na dnevnom redu skupštine već 2. novembra na zasedanju u Beogradu. Očekuje se, takođe, da će zakon biti usvojen bez velikih sukoba mišljenja.
Vojislav Vukčević je obavestio prisutne i o najnovijem slučaju mladića iz Nijagare koji je u sredu bio uhapšen po sletanju u Beograd i odveden da služi vojsku. Već u četvrtak mladić je pušten i dao je iskaz pred istražnim sudijom. Ministar Vukčević je naglasio da ovakvih slučajeva ne bi smelo biti, a da bi se do novih zakonskih rešenja morala doneti odredba kojom se vojni obveznici iz instranstva ne bi prisilno privodili na služenje vojnog roka.

Učestvujte u lokalnoj vlasti

Vojislav Vukčević je zemljacima koji su došli da ga čuju savetovao da se bore da učestvuju u lokalnoj vlasti zemlje u kojoj žive, da neguju duh sabornosti i da se, napokon, popišu „kako bi se konačno moglo znati koliko nas ima i gde“.

Pored ove, u organizaciji generalnog konzulata SCG, a u saradnji sa Nacionalnom štedionicom – bankom A.D. Srbije i Radio-televizijom Srbije održane su još dve tribine. Prisutnima je prezentovan rad i delovanje Nacionalne štedionice čiji je direktor Bojan Stanivuković naglasio da su Srbiji potrebne investicije, a ne donacije i milostinja i apelovao na prisutne da se uključe u obnovu Srbije otvaranjem malih i srednjih preduzeća u domovini.
Predstavnici Radio-televizije Srbije iz programa za inostranstvo u okviru „Dana RTS“ u Torontu ovekovečili su život srpske dijaspore u najvećem kanadskom gradu. Okom kamere zabeležili su privredne, kulturne i sportske uspehe naših ljudi, pokušali da predstave sve slojeve dijaspore i, jednostavno, premoste ogromnu geografsku udaljenost Srbije i Kanade. Dosta se razgovaralo i o satelitskom programu čije je emitovanje išlo preko australijske firme koja je bankrotirala, pa već nekoliko meseci gledaoci ostaju uskraćeni za signal RTS. Izraženo je veliko interesovanje gledalaca za satelitski programi želja da se što pre ponovo počne sa njegovim emitovanjem.