Predavanje o velikanima

Delegacija Matice iseljenika Srbije posetila je, proteklog vikenda, našu crkvu “Sveti ćirilo i Metodije” u Malmeu, gde su razgovorali sa predsednikom Crkvene opštine Borivojem Gajićem i sveštenikom Milanom Gardovićem. Potom su gosti prešli u klub “Srbija”, koji je jedan od najvećih srpskih udruženja u Švedskoj.
Pred stotinak zvanica, među kojima su bili predstavnici Saveza Srba Švedske, predsednik Matice iseljenika, Radovan Kalabić održao je predavanje povodom jubileja, “Dvesta godina Prvog srpskog ustanka”.

U ime domaćina pozdravio ga je Dragan Romčević, a sveštenici Metodije Lazić i Milan Gardović u prigodnoj molitvi blagoslovili su ceo skup.

Radovan Kalabić je kroz istorijsku sintezu Karađorđa Petrovića, Mihajla Pupina i kralja Aleksandra Karađorđevića naglasio njihov ogroman uticaj na istoriju našeg naroda. Predsednik Matice iseljenika završio je svoje predavanje podsećajući na vitešku smrt kralja Aleksandra i njegovu veru u Boga koja ga je povezivala sa ranijim velikanima.
Domaćini su ponudili prisutne prigodnom večerom, a onda je uz prijatnu starogradsku muziku uživo nastavljeno veselje do ranih jutarnih sati.

Ponosni na dinastije

Osvrćući se na srpske dinastije, Karađorđeviće i Obrenoviće, Radovan Kalabić, predsednik Matice iseljenika, je rekao “da možemo biti ponosni na obe, a da se, na sreću našeg naroda, loza Karađorđa Petrovića produžila i njihovi potomci danas žive u Beogradu”.