Poplave širom Grčke, vanredno stanje u oblastima Soluna i Peloponeza

U oblastima Soluna i Peloponeza proglašeno je vanredno stanje zbog velikih poplava koje su izazvale dvodnevne obilne kiše, prenose grčki mediji. Kako je javila agencija ANA, na sastanku u gradu Kalamata kojem je prisustvovala vladina delegacija odlučeno je da se proglase vanredne mere.

Do sada su život u poplavama izgubile četiri osobe, a jedna se vodi kao nestala.

Spasioci su uspeli da izvuku iz bujice 24 ljudi u Solunu, a 29 osoba je spaseno u gradu Lakoniji i 21 u mestu Mesinija, navodi ANA. 

U oblasti Mesinija, na jugu Peloponeza, u svojim poplavljenim prizemnim seoskim kućama udavile su se dve nepokretne starije osobe, a nestala je njihova opštinska negovateljica.

Jedna osoba se udavila u podrumskom stanu u centru grada Kalamate, koji je potpuno poplavljen.

Vlasti kažu da je u najteže pogođenom seoskom području dubina vode prošle noći dostigla dva metra, da se udavilo i mnogo stoke, a da je i danas nemoguće doći do sedam sela.

U samoj Kalamati 80 studenata je blokirano u studentskom domu jer je opkoljen vodom.

Spasilačke ekipe i opštinske službe ne stižu da odu u sve pogođene oblasti.

Nevreme je prošle noći pogodilo i okolinu Soluna, gde se traga za jednom nestalom osobom koju je verovatno odnela poplava.

U nižim predgrađima Soluna nestalo je struje, a nema ni vode u vodovodu, bujice su raskopale ulice i izliva se kanalizacija, potkopale su i poobarale mnoga stabla, odnele automobile, pa i tamošnje vlasti traže da se proglasi vanredno stanje.

Štete i poziva za pomoć ima i iz drugih krajeva Peloponeza i sa obližnjeg ostrva Zakintos, u Jonskom moru, koje je prošle noći pogodilo i nekoliko tornada, čupajući drveće i rušeći krovove kuća.

Na Zakintosu su veliki problemi na putevima i prekidi u snabdevanju strujom i telekomunikacijama.

Nevreme je pogodilo i grad Volos na suprotnoj, egejskoj obali centralne Grčke, gde ima teškoća sa snabdevanjem strujom jer su popadale bandere iskidali se kablovi.

U drugim krajevima Grčke prošle noći je bilo manjih poplava zbog pljuska, na ostrvu Kefaloniji ima štete od grada, a na mnogo mesta su zbog poplave ili odrona zatvoreni lokalni i regionalni putevi, a otežano je kretanje auto-putem na Peloponezu.