Popis stanovništva obuhvatiće i dijasporu

Popis stanovništva obuhvatiće i dijasporu

20. jul 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

0 Views

Popis stanovništva biće realizovan od 1. do 31. oktobra, a obuhvatiće i državljane Srbije koji žive u dijaspori, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Popis državljana Srbije u dijaspori obaviće se ili preko srodnika koji žive u Srbiji, ili putem upitnika na posebnoj internet stranici.

„Postoji opcija da se srodnici koji žive u Srbiji pitaju ko je od njihovih članova odsutan iz zemlje, bilo da je to u trajanju od godinu dana ili duže. Ako osobe nemaju srodnike u Srbiji, postojaće posebna internet stranica sa upitnikom, u kojoj će svi koji žive van Srbije moći da unose svoje podatke“, pojasnio je Kovačević za Tanjug.

Po prvi put će se u Srbiji u popisu stanovništva koristiti elektronski upitnici, dok će preliminarni rezultati popisa biti objavljeni 30. novembra, a konačni od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Metod popisa je tradicionalni, što znači da popisivači idu od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljaju podatke koje unose u elektronske obrasce pomoću laptopova, a ne u papirne obrasce kako je to bilo ranije.

Popis stanovništva, kao ni prošli put, neće biti sproveden na teritoriji Kosova i Metohije, rekao je Kovačević.

Troškovi popisa iznose oko pet evra po stanovniku, deo sredstava obezbeđen je iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta Evropske komisije. Od petka, 22. jula svi zainteresovani moći će da se prijave kao kandidati za popisivače za popis stanovništva.

Slične objaveGujon: Neprihvatljivo da u srpskim mestima u FBiH nema vode

20. jul 2022.Gujon: Zabrana predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac je strašna i nedopustiva

20. jul 2022.Arno Gujon pozvao Srbe da obiđu Jasenovac

18. jul 2022.

Check AlsoPredsednik Vučić ugostio srpsku decu iz regiona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas srpsku decu iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, …

Original Article