Pomoćnik ministra za dijasporu u Štutgartu

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Nemačke i Skupštine saveta dijaspore u Baden Virtembergu u prostorijama kluba «Sveti Sava» u Štutgartu je održana tribina na kojoj je govorio pomoćnik ministra za dijasporu Miodrag Jakšić. Pred velikim brojem okupljenih naših iseljenika Jakšić je govorio o programu i dosadašnjim učincima Ministarstva. Kao najvažnije Jakšić je istakao da je MzD uspelo za kratko vreme srpsku javnost da suoči sa problemima koje imaju naši građani u inostranstvu i da oni više ne budu u matici tabu tema za svoje sunarodnike i da se o njima priča kao o najbližima.

Na tribini je obrazložen do detalja predlog novog Zakona o državljanstvu koji je na predlog MzD Vlada Srbije prosledila Skupštini na usvajanje. Usvojeni predlog zakona o državljanstvu predviđa omogućavanje dobijanja srpskog državljanstva nekim kategorijama građana kojima do sada to nije bilo omogućeno, kao i krajnje pojednostavljivanje i skraćenje roka postupka.

Na tribini je bio prisutan i veliki broj mladića srpske nacionalnosti koje je najviše zanimalo pitanja regulisanja vojne obaveze. Govoreći o promenama Zakona o vojsci Jakšić je predstavio prisutnima koncept koje pred Ministarstvo odbrane i vojni Generalštab podnelo Ministarsvo za dijasporu i u kome se predlaže da regruti iz dijaspore svoju vojnu obavezu mogu regulistai na dobrovoljnoj osnovi birajući između četiri načina služenja vojske: redovno služenje od devet meseci kao i svi drugi regruti iz zemlje, etapno služenje po nekoliko nedelja u više godina, kao i kombinacija da se deo vojnog roka oduži a deo otkupi i potpuni otkup vojnog roka, sa mogućnošću plaćanja u ratama. Ovakva inicijativa upućena je nadležnim civilnim i vojnim organima i očekuje se da, nakon prvih pozitivnih odgovora, počne uskoro i zvanično ispisivanje i usvajanje novog Zakona o vojsci.

Dosta reči na tribini bilo je i o dopunskoj školi na srpskom jeziku i potrbi da se država na direktniji način uključi u rešavanje tog pitanja, jer veoma mali broj dece naših iseljenika pohađa nastavu na srpskom. Na tribini su govorili još i Predrag Rakočević, predsednik saveza srpskih klubova u Nemačkoj i profesor Slobodan Racković, generalni konzul SCG u Štutgartu.

Jakšić se u Štutgartu sastao i sa našim stonoteniserskim reprezentativcima Markovićem i Vuklelićem koji sa velikim uspehom nastupaju u Bundes ligi i koji su među najznačajnijim predstavnicima srpske zajednice u pokrajini Baden Virtemberg, kao i sa predsednikom aktiva srpakih nastavnika gospođom Danijelom Stepanović, a posetio je i Generalni konzulat državne zajenice Srbije i Crne Gore.