ПОКЛОН ГРАДУ НИШУ, ФИЛМ О ИСТОРИЈСКИМ, ВЕРСКИМ И КУЛТУРНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА ГРАДА НИША И ОКОЛИНЕ

Коначно се клапна затворила, филм ,,ИСТОРИЈСКЕ, ВЕРСКЕ И КУЛТУРНЕ ТЕКОВИНЕ ГРАДА НИША И ОКОЛИНЕ“ је завршен после више од три месеца рад. Намењен је као поклон граду Нишу од стране ученика и колектива ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша. Ова школа већ дужи низ година учествује у међународној руско-српској просветној сарадњи у корелацији између предмета историја и веронаука. Сарадња је остварена са Основном школом № 11 (МОУ ООШ № 11) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација). Пројекат је одобрен од стране Министарства Просвете Руске Федерације, а документ су потписали директори поменутих школа. Као плод ове сарадње, током првог полугодишта текуће школске године настао је поменути документарни филм, преноси Ђорђе Бојанић.

За овај филм заслужни су аутори филма проф. историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ, ђакон Дејан Јовановић и ученици осмог разреда (уз сагласност родитеља) ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша.

Захваљујемо се на сарадњи његовом ПРЕОСВЕШТЕНСТВУ ЕПИСКОПУ НИШКОМ Г. Г. АРСЕНИЈУ.

Монтажа, ђакон Дејан Јовановић.

Трајање 67 мин

У овом пројекту је и РУСКО-СРПСКИ ДИЈАЛОГ који предводи директор Евгени Осенков из града Ворњежа, који ће и пласирати филм за руске туристе који намеравају да обиђу наш град и Србију, наглашава Ђорђе Бојанић.

Од почетка септембра са ученицима парцијално смо изашли на преко 50 локација од културно историског и верског значаја за град Ниш и Србију. Циљ нам је био да што ближе у кратким цртама прдеставимо кроз видео материајл у виду филма наш град ђацима из Русије, као и ширем аудиторијуму гледалаца. Тренутно се ради превод на руски и енглески језик, а свако ко жели моћи ће да погледа филм на јутјубу. На овај начин промовишемо наш град и туристичке дестинације у њему. Сада коначно имамо велики број знаменитости града на једном месту, а моја препорука је да филм погледају и све нишлије и боље се упознају са својим градом и околином. Овај пројекат спроведен је кроз корелацију предмета историје, веронауке, географије, српског језика, енглеског језика, и ликовне културе, прича Ђорђе Бојанић.

Педагошка конференција у граду Шуја

На педагошкој конференцији у граду Шуја (Руска Федерација) која је одржана 30. августа 2019. , говорило се о међународној сарадњи ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша са руским школама из предмета историје и веронауке, тада су најављене и нове активности за школску 2019/20.

ДУГА САРАДЊА

Дуга сарадња ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниш са руским школама траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су двадесетак тематских документарних филмова, са чиме се поносимо.

У току протеклих година смо заједно, свако на свој начин, радили на изради документарних филмова, који су титловани и за руске ђаке и руску публику:

-Срби који су обележили историју Русије

-Руски пуковник Рајевски

-Српска слава и руско испијање чаја

-Руски кнез Владимир

-Свети Сава као просветитељ Српски и његовом утицај у Русији

-Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века

-Рускa емиграцијa у Србији

Варваринска битка

Делиградска битка

Руска помоћ Србији кроз историју

Руска књижевност у Српским школама

–КРМЧИЈА ИЛИ НОМОКАНОН

–Гроф Сава Владиславић Рагузински

–140 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА У НИШУ

–Милунка Савић

–Логор Црвени крст и Бубањ

–Ћеле кула

Скајп час из историје и веронауке

–Скајп час из предмета историја

Скоро сви ови филмови су преведени на руски језик.

Прошле школске године обишли смо МУЗЕЈ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ у Нишу и РУСКО СРПСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР у Нишу, где су одржана пригодна предавања за наше ученике. Одржали смо више скајп међународних часова са ученицима из руске школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација).

Плод ове дугогодишње међународне сарадње ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниш са Руским школама је књига РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕ, која је издата ове године, наглашава Ђорђе Бојанић.

ЦИЉ

Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто ново, прича Ђорђе Бојанић.

Извор Српска историја

Original Article