“Poetika lutkarskog izraza” u Istočnom Sarajevu

Pred publikom u Istočnom Sarajevu, prvi put će nastupiti lutkarsko pozorište „Dimak" iz Irana, predstavom „Mačmaloy", reditelja Alberta Bidžonija.

Festival u Istočnom Sarajevu kroz „Poetiku lutkarskog izraza" uploviće u „Svijet Princeza", „Trapavih zmajeva", „Igre vremena", „Kabarea na koncu", „Patkice Žutkice", „Prodanog smijeha" i drugih.

Iz Srbije, u Istočno Sarajevo, došlo je Pozorište iz Subotice sa predstavom „Avanture s Karlsonom" u režiji Veselina Bojdeva, Pozorište lutaka Niš sa predstavom „Patkica Žutkica" u režiji Dejana Gocića i Narodno pozorište „Toša Jovanović" Zrenjanin, koji će se ove godine predstaviti najnovijim lutkarskim ostvarenjem „Trapavi zmaj", u režiji Irene Tot.

U okviru Festivala – održaće se i bogat prateći program koji je u znaku istraživačkog pristupa u svim oblastima lutkarske umetnosti.

Planirana je i petodnevna radionica Grand ginjol lutke od recikliranog materijala, koju će voditi Zorana Milošević, lutkarka i majstor lutaka u Pozorištu lutaka „Pinokio" Beograd. Održaće se i trodnevna radionica animacije „Platno kao lutka", voditelja Jovana Carana, lutkara i reditelja, dugogodišnjeg saradnika Narodnog pozorišta „Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Na ovom festivalu u Istočnom Sarajevu biće predstavljeni različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju.

Na „Lut festu" naći će se i pisana izdanja, literatura, koja potkrepljuje procese lutkarske umetnosti.

Festivalske predstave u takmičarskom programu, kroz sve elemente značajne za lutkarstvo i lutkarsku umetnost, ocenjivaće žiri kojim predsedava profesor Bonjo Lungo, reditelj iz Bugarske i članovi, Živomir Joković, reditelj iz Srbije i Mladen Janković, profesor muzike iz Republike Srpske.

Za goste i učesnike festivala Turistička organizacija Istočno Sarajevo predstaviće turističke potencijale grada u okviru festivalskog programa „Lutkarske vrteške na Ravnoj Planini i Jahorini".

Izvršni producent „Lut festa" u Istočnom Sarajevu je Aleksandra Mitrić Štifanić, a generalni pokrovitelj Ministarstvo prosvijete i kulture Republike Srpske.

Original Article