Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

20. oktobar 2021.
Aktuelno, Dijaspora Srbije, Vesti

1 Views

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta Srpskog obrazovno-kulturnog centra Sv. Jelena Anžujska – „Škola srpskog jezika na Malti“, i to na četiri lokacije: Viktorija (Gozo), Aura, Gzira i Birzebudza. Srpka deca širom Malte od sada će imati priliku da uče o svojoj otadzbini Srbiji iz školskih klupa dok će njihov napredak biti praćen pod budnim okom naših posvećenih učiteljica: Kristine Kitić, Dragane Duvnjak i Maje Marinković, kao i koordinatorke projekta Jelena Jablanov Maksimović.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poželeo je mališanima i učiteljima srećan rad sledećim rečima: „Našim đacima, polaznicima prve dopuske škole srpskog jezika na Malti, želim srećan početak rada. Siguran sam da ćete saznati mnogo lepih stvari o vašoj otadzbini i da ćete odlučno savladati prelep i milozvučan srpski jezik.“

Predstavnici Srpskog obrazovno-kulturnog centra Sv. Jelena Anžujska zahvalili su se Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu na finansijskoj podršci, požrtvovanom ocu Risti Gorančiću, parohu malteškom Srpske Pravoslavne Crkve, koji je obezbedio prostor za nastavu ali i divnim roditeljima, koji su prepoznali značaj učenja maternjeg jezika i u velikom broju upisali svoju decu.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu nedavno je donela Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore a koji se tiču Podrške osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori u ukupnom iznosu od 20 000 000 dinara. Za funkcionisanje 4 dopunske škole srpskog jezika na Malti obezbeđeno je 4 800 000 dinara.

Slične objaveGujon potpisao pomoć vrednu 9 miliona dinara za Srbe u Federaciji BiH

14. oktobar 2021.Gujon i ministri Ružić i Udovičić zajedno sa srpskom decom iz matice, regiona i dijaspore

14. oktobar 2021.Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

13. oktobar 2021.

Check AlsoPovezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …