Pištalo i Malagurski u bečkoj Prosvjeti

Proteklog vikenda, 2. i 3. decembra 2017. godine, Prosvjeta je u Beču predstavila dva značajna srpska kulturna stvaraoca i njihove nove i projekte: Vladimira Pištala i knjigu „Sunce ovog dana“ i Borisa Malagurskog sa filmom „Kosovo:  Momenat u civilizaciji“. Knjiga „Sunce ovog dana“ predstavljena je u okviru tribine „Susreti i razgovori“, a premijerno prikazivanje u Beču filma o Kosovu i Metohiji organizovano je u saradnji sa „SPOJI“ iz  Inzbruka i Savezom Srba iz Linca.

U subotu, 2. decembra,  u crkvi sv. Save u Beču, gosti „Prosvjete“ bili su  pisac Vladimir Pištalo i  Nenad Šaponja, direktor izdavačke kuće „Agora“ , koji su predstavili „Sunce ovog dana“.  Tribinu  je otvorio prof. Srđan Mijalković, predsednik Društva , koji je podsetio  da je „Prosvjeta“ već predstavljala rad  Vladimira Pištala:  „Osim što je Vlada sjajan pisac, on je i pravi i iskreni  prijatelj Prosvjete.  Kao i prethodni roman o Nikoli Tesli, tako je i ovaj, posvećen Ivi Andriću, poseban i važan za srpsku književnost. Knjiga  je duboko promišljena,  klasična i postmoderna istovremeno. Ovo je izvanredan primer romana toka svesti napisanog na bravoruzan način“, istakao je Mijalković.

Prof. Svetlana Matić je govorila o bogatoj biografiji pisca, napominjujući da je Ivo Andrić uzor i nepresušna inspiracija mnogih književnika, a posebno Vladimiru Pištalu, koji je oživeo našeg nobelovca u „Suncu ovog dana“, znalački birajući njegove izreke i citate. „Nakon sajma knjiga u Frankfurtu, ovo je bitno predstavljanje romana van granica Srbije, u godini kada obeležavamo 125 godina od rođenja Andrića“, zaključila je Matićeva.

Pred mnogobrojnom publikom, Pištalo je briljantno predstavio svoje novo književno ostvarenje, istakavši da je Andrića čitao ceo život, razmišljajući o njemu, pa mu i u mislima persira. „Andrić je za mene najveći junak interpretacije sveta. Knjiga je zamišljeni dijalog sa njim iz današnje perspektive. Učinio  je dobročinstvo što nam je doneo Nobelovu nagradu. Imao je veliko razumevanje za ljude, a posebno za ljubav žene. Andrić je strastan pisac, a sunce je njegova najveća strast. Pred čitaočevim očima je Andrić lično. Ova knjiga se bavi tradicijom na inovativan način“, objasnio je Pištalo.

U nedelju 3. decembra 2017. godine u bioskopu  „Holivud -Megapleks“  održana je bečka premijera dokumentarnog filma „Kosovo: Momenat u civilizaciji“, reditelja Borisa Malagurskog. Dan ranije je održana austrijska premijera u Insbruku, a film je prikazan i u Lincu. Gledaoce u filmu kroz priču vodi australijski voditelj srpskog porekla Stefan Popović, koji je odrastao u Prizrenu. Scenario je napisao diplomirani teolog Miloš Ninković, a direktor fotografije je Mladen Janković. Film je posvećen vekovnom srpskom prisustvu i svetinjama na Kosovu i Metohiji.  Iako su pod zaštitom Uneska, na području Kosova i Metohije od 1999. godine do danas uništeno je više od 150 crkava i manastira.