Parafiran prilagođeni SSP između BiH i EU

Dokument su potpisali šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak.

„Ovo je dobar sporazum kako za BiH tako i za naše države članice“, rekao je Vigemark posle potpisivanja prilagođenog SSP-a.

Vigemark je rekao da je važno da su se svi u BiH napokon usuglasili oko tog uglavnom tehničkog pitanja, ali je dodao da ni u jednoj drugoj državi nije bilo „toliko drame“ oko prilagođavanja SSP-a kao u BiH.

„Sada pozivam sve političke aktere u BiH da iskoriste novi zamah u procesu evropskih integracija“, rekao je Vigemark dodajući kako BiH više ne sme da gubi vreme kao do sada, posebno s obzirom na dramatične promene koje se dešavaju u Evropi jer, kako je rekao, ostatak sveta jednostavno ne može čekati na BiH.

Hamdo Tinjak, koji je prethodnih šest meseci u ime BiH pregovarao o promenama SSP-a, rekao je da je zemlja u tom tom procesu dobila maksimalne ustupke zahvaljujući razumevanju evropskih pregovarača.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je prihvatanjem prilagođenog SSP-a uklonjena ključna prepreka na putu BiH do statusa kandidata za članstvo u EU. Dokument sada treba da ratifikuju članice EU i parlament BiH.