PAJTONOVAC BRANIO SRBIJU

Komisija za uređivačke standarde britanskog Bi-Bi-Sija (BBC) oštro je kritikovala turistički dokumentarni serijal Majkla Palina o ratovima na prostoru bivše SFRJ zbog „netačnog prikaza događaja“, a prevashodno zbog toga što se u njemu sugeriše da se Srbija „nepravično okrivljuje“ za sve događaje u regionu, piše londonski „Gardijan“.
Serijal Majkla Palina, bivšeg člana legendarne humorističke grupe „Monti Pajton“, o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, čiju je prvu epizodu emitovao Bi-Bi-Ci 1 u septembru 2007, komisija je kritikovala zbog „netačnog prikaza događaja“, tvrdeći da je reč o „političkom komentaru, a ne o putopisu“, pre svega zbog toga što se u njemu sugeriše da se Srbija „nepravično okrivljuje“ za sve nevolje u regionu, navodi „Gardijan“.

„Beograd je kriv“

Komisija je, piše „Gardijan“, zaključila da Palinovim komentarima „nedostaje ravnoteža i kontekst“ i da je „moglo više da se učini kako bi se istakla uloga Srbije u tom sukobu“.

Komisija Bi-Bi-Cija je ovaj putopis analizirala zbog žalbe jednog gledaoca koji se pobunio zbog tvrdnji koje je Palin izneo, između ostalog, i o uništenju starog mosta u Mostaru 1993. godine. Palin je ocenio da „nije bilo razloga za njegovo uništenje“, dok u odluci Komisije za uređivačke standarde, koja je deo njenih mesečnih odgovora na žalbe, stoji da to „nije tačno“.
Komisija tvrdi da je autor previše pojednostavio pitanja koja se tiču krivice u nedavnim ratovima na Balkanu i da je Palinova emisija „pokušala da stvori kontekst koji bi nagovestio da krivicu ne treba da snosi samo Srbija“, te da „izbor reči (u toj emisiji) ne ide u korist složenoj i kontroverznoj prirodi ovih pitanja“.