SRBIJA ZABORAVILA MILEVU AJNŠTAJN!

Pred nekoliko desetina naših, švajcarskih i ruskih građana, prekjuče je na ciriškom groblju „Nordhajm“, u organizaciji udruženja „Nikola Tesla“ iz Sent Galena, održano opelo povodom 60-godišnjice smrti Mileve Marić-Ajnštajn, prve supruge nobelovca Alberta Ajnštajna. Opelo su služili Branislav Petković, jerej Druge crkvene opštine u Cirihu „Uspenije presvete Bogorodice“, Papedelus Ignatios, grčki sveštenik zadužen za istočnu Švajcarsku i kneževinu Lihtenštajn, a bili su prisutni i sveštenik Ruske patrijaršije i protonamesnik iz Nikšića Radomir Nikčević.

Unuk živi u Bernu

Jedini živi Ajnštajn od bliže porodice je Milevin unuk Berhard Ajnštajn (76) koji je nedavno gostovao na švajcarskoj televiziji i govorio o svojoj baki iz Srbije. On je sin Hansa Ajnštajna koji je umro 1973. godine u Americi. Najmlađi Milevin sin Eduard sahranjen je u Cirihu 1965. na groblju Hogeberg. Ni na njegovom grobu nema ploče zbog neplaćanja grobnog mesta, a humka je zarasla u travu i poljsko cveće.

O delu i liku Mileve Marić-Ajnštajn govorili su Petar Stojanović (38) koji je rođen u Austriji i Andreas Gabutaler predsednik udruženja „Nikola Tesla“. Zahvaljujući njihovom angažovanju pre četiri godine ponovo je pronađen grob Mileve Ajnštajn i oživljeno sećanje na ovu čuvenu Srpkinju, svojevremeno prvu studentkinju koja je u Cirihu upisala tehničke nauke, koju ubrajaju među 100 najuspešnijih žena u istoriji sveta.

Doprinos nauci

Predsednik udruženja „Nikola Tesla“, Švajcarac Andras Gabutaler, veoma omiljen među Srbima u „zemlji satova“ obavestio je prisutne da će „udružnje i dalje raditi na otkrivanju pojedinosti iz Milevinog života i da su mnogi detalji o njenom doprinosu nauci i dalje nepoznanica za širu javnost“.

Stojanović je sa ponosom napomenuo da je udruženje u aprilu ove godine postavilo i spomen-ploču na bivšem sanatorijumu „EOS“, Karenova ulica 18, (krug 7 Cirih).
– Mi ovde okupljeni nismo država Srbija (misleći na Udruženje), a ni Milevina porodica, a jedino oni mogu da zahtevaju da se spomen-ploča, koju su ciriške vlasti odobrile pre dve godine, postavi na grobnom mestu u Nordhajmu – naglasio je Petar Stojanović.

On ističe da mu je drago što je nešto korisno uradio za naš narod i u pomen Milevi.
– Sa druge strane sam i tužan jer prođoše evo i dva mandata ministara za dijasporu, koji ne ispuniše obećanje o postavljanju spomenika na groblju gde je večni pokoj našla Mileva Marić-Ajnštajn. Pozvao sam naše diplomate da se i danas ovde pojave, ali niko nije došao niti su se potrudili da barem opravdaju svoj izostanak – vajka se Stojanović