Otvorena prva srpska bibloteka u Ljubljani

OTVORENA PRVA SRPSKA BIBLIOTEKA U LjUBLjANI

Zamenik ministra za dijasporu u Vladi Srbije Aleksandar čotrić i zamenica američkog ambasadora u Sloveniji Meri Rut Kolmen zajedno su presecanjem vrpce otvorili prvu srpsku biblioteku u Ljubljani.
Biblioteka sa više hiljada naslova nalazi se u prostorijama Kulturnog društva “Mihajlo Pupin” u ljubljanskom naselju Šiška.

Otvarajući biblioteku Aleksandar čotrić je rekao da “kulturna saradnja zbližava i povezuje narode i države, ali ih u vremenu globalizacije čini osobenima i različitima”.
“Uveren sam da će današnji kulturni događaj biti podstrek još boljim političkim, privrednim i trgovinskim vezama između Srbije i Slovenije”, naglasio je čotrić.
“Vuk Stefanović Karadžić i Jernej Kopitar upoznali su se i zajedno su radili u biblioteci. Neka i ova biblioteka bude mesto susreta budućih velikana srpskog i slovenačkog naroda”, rekao je čotrić.
Na skupu je pročitan i telegram srpskog ministra za dijasporu dr Vojislava Vukčevića, koji je poručio da je “odnos vlasti prema nacionalnima manjinama mera njihove demokratičnosti”.

Pomoćnik ministra za dijasporu Miodrag Jakšić istakao je da je “Ministarstvo za dijasporu podržalo otvaranje biblioteke, da će proširiti knjižni fond i pozvao je stvaraoce iz Slovenije da predstave svoja dela u prostorijama Ministarstva za dijasporu i na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu”.
Književnik Milovan Vitezović pozdravio je prisutne u ime Udruženja književnika Srbije i istakao značaj srpsko-slovenačkih kulturnih veza u prošlosti i sadašnjosti.
Predsednik Kulturnog društva “Mihajlo Pupin” Milovan čikić uručio je zamenici američkog ambasadora Meri Rut Kolmen pomoć srpske zajednice iz Slovenije u iznosu od 100.000 tolara, namenjenu zbrinjavanju postradalog stanovništva Nju Orleansa.

čikić je poručio da je želja članova Društva da “biblioteka postane ukras grada Ljubljane” i da zato smatra da ona “ne pripada samo Ljubljani i srpskim društvima, već i svim građanima Slovenije”.
Sveštenik pravoslavnog hrama Svetih ćirila i Metodija u Ljubljani Peran Bošković osveštao je slavski kolač povodom praznika Rođenja Presvete Bogorodice, krsne slave Društva “Mihajlo Pupin”.
Zamenik ministra za dijasporu Aleksandar čotrić uručio je zahvalnice Ministarstva za dijasporu Savezu srpskih društava u Sloveniji, redakciji časopisa na srpskom jeziku “Mostovi”, hramu Svetog ćirila i Metodija i Kulturnom društvu “Mihajlo Pupin”.
Pomoćnik ministra Miodrag Jakšić uručio je Milovanu čikiću legitimaciju poverenika Ministarstva za dijasporu za Republiku Sloveniju.
Svečanom otvaranju biblioteke prisustvovali su i predstavnici Skupštine Slovenije, Ministarstava za kulturu Republike Slovenije i Republike Srpske, gradova Ljubljana i Bosanska Gradiška, Ambasade SCG u Ljubljani, Narodne biblioteke Srbije i više slovenačkih preduzeća.