Otvorena izložba „Prebilovci“ u Oslu


U Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Oslu otvorena je izložba „Prebilovci“, posvećena stradanju meštana tog hercegovačkog sela, gde su ustaše u leto 1941. godine ubile 820 Srba. Samo u jednom danu, 6. avgusta 1941, bačeno je u Šurmanačku jamu kod Međugorja oko 600 žena i dece. Ugašen je život u 57 porodica.

Ideja o prebilovačkoj izložbi rođena u dušama potomaka srpskih žrtava postradalih u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, okupljenih oko Srpskog nacionalnog društva Prebilovci i Udruženja Jadovno 1941.

Prebilovci su staro srpsko selo u Hercegovini, koje se nalazi na obodu doline Neretve, 5 kilometara od Čapljine. Pretke današnjih Prebilovčana zatekli su Turci u selu, prilikom osvajanja Hercegovine u XV veku.

Do 1941. godine, Prebilovci su bili, za hercegovačke prilike, veliko i ekonomski jako selo u kome je žielo oko hiljadu stanovnika. Prema izeštaju žandarmerije NDH, iz septembra 1941. godine, ustaše su toga leta ubile 820 Srba iz Prebilovaca. Samo u jednom danu, 6. avgusta te godine, ubijeno je 550-600 žena i dece tako što su živi bačeni u Šurmanačku jamu kod Međugorja. Ugašen je život u 57 porodica.

„Ilindanski pokolj“ preživelo je samo 170 Prebilovčana, pretežno muškaraca, koji su se ponovo ženili i u poznim godinama dobijali novu decu i davali im imena onih postradalih. Tako je obnovljen život u selu.

Zbog ove tragedije, Prebilovci su četvrto na svetskoj listi najstradalnijih sela u Drugom svjetskom ratu.

Autori izložbe su Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, istoričari iz Banja Luke.

Organizator izložbe uz Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu sveti Vasilije Ostroški u Oslu je Srpsko društvo Ras osnovano u Oslu još 2010. godine.

U Norveškoj živi značajan broj Srba poreklom iz Republike Srpske, Srbije i zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ. Posjetioci izložbe „Prebilovci“ u Oslu imaće priliku da upoznaju obične životne priče koje svedoče o stradanju.