Odgovor Saveza srpskih klubova u Austriji povereniku DS

Poverenik Demokratske stranke (DS) u Austriji Marko Stijakovic uputio je otvoreno pismo Savezu srpskih klubova u Austriji povodom diskusije nastaloj nakon izbora kandidata za privremeni Savet dijaspore.

Objektivno prateci razvoj vezan za organizaciju skupstine dijaspore u Austriji poslednjih nedleja, moze se steci utisak da se odnosi izmedju pojedinih „predstavnika“ Klubova i Saveza srpskih klubova u Austriji sa jedne strane i Ambasade SRJ sa druge strane odnosi drasticno pogorsavaje.

Cinjenica je da je reforma strukture nasih klubova i organizacija Saveta dijaspore predmet koji je izradjen u SMIP. Taj predlog je dostavljen Ambasadi SRJ u Becu, sa zadatkom da pomogne u reformama i organizaciji dijaspore u obliku skupstine. Ambasada je ispunila svoje obaveze kontaktiranjem predstavnika klubava i pozivom na kandidaturu za privremeni savet dijaspore. Od svih kandidata (3) je izabran gosp. Aleksandar Leko koji je dobio zadatak da pripremi i sprovede izbore za skupstinu Saveta dijspore, kaze se u pismu poverenika DS u Austriji Marka Stijakovica dostavljenom dopisniku VESTI u Becu.

Zelim samo da konstantujem, da niko nije bio iskljucen iz poziva za kandidaturu i da se mnogi nisu odazvali, (nemaju vremena…!) cak ni reagovali na dopis Ambasade, da bi nakon imenovanja gsop. Leka u privremeni Savet dijaspore doslo do prvih sukoba, pa su cak i demonstaracije organizovane (09.03.02, Schwarzenbergplatz)…! Vrhunac sukoba je bio u nedelju 17.3. u emisiji „Fremde Heimat“ na ORF 2, u kojoj je neko iz Zajednice jugoslovenskih i srpskih klubova u Becu optuzio Ambasadora SRJ, da ih je sve nazvao „starim Komunistima…“

Ovaj sukob mi sve vise lici na prljav sukob rekla, cula, kazala…, a niko se javno ne deklarise, ko stoji iza takvih optuzbi ? Sta je cilj jedne takve javne lazne optuzbe ? A sto je najgore taj sukob nam najmanje pomaze da izmenemo sliku koju je svet stekao o nama u poslednjih deset godina.

Procitajte program : Ako ti pojedinci jos uvek nisu svatili sta je cilj skupstine dijspore, onda ih pozivam da procitaju „Program rada savezne vlade vezan za SMIP i rad sa dijasporom“ kao i profil predloga Ambasade SRJ „Skupstina dijaspore u Austriji“, koji cu im rado staviti na raspolaganje, pise Stijakovic.

Cinjenica je da ni Savez ni Klubovi (cast pojedinacnim izuzetcima) nemaju programsku strukturu i da vecina radi samo za svoj licni interes, to je ujedno rezultat protekle vladavine nase zemlje. U Austriji su poslednja brojanja gradjana pokazala da nas (gradjana SRJ) ima oko 155.000, ako zelimo ceo nas potencijal da iskoristimo a istovremeno da ostvarimo nasa gradjanska prava, moramo se organizovati a ako neko misli da ima bolji predlog nego sto je predlog Ambasade „Skupstina dijaspore“ neka se javi i neka iznese svoj predlog, pozivam vas sve na konstruktivnu saradnju. Svi konstruktivni predlozi su dobrodosli i bice ukljuceni u dalji razvoj skupstine.

Za sve ostale koji sire neistine, i koji zele da nas podele, imam samo jedno pitanje : „Sta vam je prioritet reforme ili konflikt ?“ Vasim delom cete dati odgovor na moje pitanje, porucio je Stijakovic.