O Sretenju u rumunskom parlamentu

Poštovani članovi rumunskog parlamenta,

Obraćam se vama povodom Dana državnosti Republike Srbije koji se praznuje 15. februara, kada je 1835. godine donet prvi Ustav Srbije poznat i kao „Sretenjski ustav”, pošto se shodno julijanskom kalendaru, koji je sačuvala Srpska pravoslavna crkva, 15. februara slavi „Sretenje Gospodnje”, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Ove godine se ispunjavaju 139 godina od uspostavljanja diplomatskih veza između Rumunije i Srbije. Prijateljski odnosi između Rumunije i Srbije bili su i ostali vrlo dobri, to je činjenica koja nam osigurava ne samo održavanje diplomatskih odnosa, već i njihovo poboljšanje u narednom periodu.

Postoje brojna polja na kojima Rumunija i Srbija uspešno sarađuju. Politička saradnja je na vrlo visokom nivou, ekonomska je takođe dobra, sa realnim premisama da bude još bolja. Regionalna saradnja između Srbije i Rumunije, u domenima kao što su obrazovanje, turizam, sport, ekologija ili zaštita od prirodnih nepogoda, isto je vrlo plodonosna.

Od ekstremne važnosti je da Rumunija pruži Srbiji svu neophodnu pomoć na njenom putu ka sticanju punopravnog statusa u Evropskoj uniji. Rumunsko iskustvo je u ovom procesu od neprocenjive vrednosti i može pomoći zemljama koje žele da postanu deo EU, da lakše savladaju probleme sa kojima se suočavaju. Ova pomoć bila bi još jedna bitna karika u lancu srpsko-rumunskih odnosa.

Jedno specijalno poglavlje koje obeležava visok stepen saradnje dva suseda, predstavlja odbijanje Rumunije da prizna takozvanu državu Kosovo, odnosno nezavisnost južne srpske pokrajine Kosovo i Metohiju. Rumunija ovim gestom potvrđuje da poštuje principe na kojima počiva Karta OUN i međunarodno pravo, ne prihvatajući kompromise. Ovim se Rumunija ističe i kao jedan od lidera među zemljama članicama Ujedinjenih nacija, koje se bore za mir i međunarodnu bezbednost, što predstavlja i razlog osnivanja OUN.

Važan doprinos razvoju saradnje između Rumunije i Srbije dale su i nacionalne manjine koje žive na suprotnim obalama Dunava. Rumunska manjina u Srbiji i srpska u Rumuniji bile su i ostale važan most u sklopu prijateljskih veza između Rumunije i Srbije.

Kao potvrdu izrečenog moram da vas obavestim da je 7. decembra 2016, prilikom obeležavanja Dana rumunske manjine u Srbiji i 15 godina nakon izbora prvog saziva Nacionalnog saveta rumunske manjine, u Vršcu, potpisan Protokol o saradnji između Saveza Srba u Rumuniji i Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji.

Još od ranog srednjeg veka istorija srpskog naroda preplitala se sa istorijom Rumuna. Imajući u vidu podatak da Rumunija ove godine proslavlja stogodišnjicu Velikog ujedinjenja iz 1918, napomenuo bih doprinos Prve srpske dobrovoljačke divizije pod komandom generala Stevana Hadžića, koja je rame uz rame sa rumunskom vojskom ratovala u jesen i leto 1916. u Dobrudži. U ovim borbama poginulo je, ranjeno ili nestalo preko 8.300 srpskih dobrovoljaca, a od preživelih njih preko 900, što oficira, što podoficira, što običnih vojnika odlikovano je najvišim vojnim rumunskim odlikovanjima.

Trenutno, srpska manjima u Rumuniji, pored svog predstavnika u Parlamentu, uživa sva građanska prava i slobode koje su joj potrebne: pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, pravo na veroispovest, pravo na izražavanje, čuvanje i negovanje etničkog identiteta.

Činjenica da su sva prava koja rumunska država garantuje manjinama povećana, Rumuniju čini pravim primerom za druge zemlje kako treba postupati sa manjinama.

Poslanik Slavoljub Adnađ