"Prosvjeta" Vuku na Sretenje

Članovi Prosvjete očistili su i uredili prostor oko spomenika, a predsednik, prof. Mijalković je u ime Društva položio venac posvećen sećanju na Vuka i njegovo delo.

„Logično je da smo zbog obeležavanja ovog važnog praznika odlučili da obiđemo našeg Vuka i time odamo počast njegovoj ogromnoj ulozi na oslobođenju srpskog naroda, koliko od tuđinske vlasti, toliko i od neznanja i nepismenosti. Sretenje je i duhovni i državni praznik, pa mislimo da je važno upravo danas se podsetiti njegove uloge u Prvom srpskom ustanku, ali i u celom procesu Srpske revolucije i celokupnog njegovog rada. Kada smo već kod istorijskih datuma, Vuk je 1814, dok je u Srbiji trajala Hadži Prodanova buna i pripremao se Drugi srpski ustanak, u Beču objavio svoju Slaveno-serbsku pjesnaricu i Pismenicu serbskoga jezika, pa se može reći da su se borba za oslobođenje i borba za novu prosvećenost našeg naroda počele jednovremeno, a da ih Vukova figura simbolično povezuje na najbolji način. Osim toga, Vuk se upokojio pre 154 godine, 7. februara, nedaleko odavde, u Marokanergase, pa je ovo prava prilika da poštujući uspomenu na njega položimo venac na njegov spomenik”, rekao je Mijalković.

Bilo bi lepo kada bi Srbi u Beču češće obilazili Vukov spomenik, a rado bismo predložili brojnim turističkim agencijama koje dovode naše ljude u Beč, da ovo mesto uključe u svoje programe, bili su složni članovi Prosvjete.

Program Kultura sećanja će se i ove godine nastaviti, u pripremi su nove akcije i novi projekti odbora SPKD Prosvjete u Austriji.