Novogodišnje i Božićne čarolije učenika Slavice Stupar

more

  • Učenici u Karslrueu
  • Lara Stanojević i Milica Drakulić
Foto: S. Simić

„Božićni i novogodišnji praznici su, može se reći, najzanimljiviji period u kalendarskoj i školskoj godini. Ne raduju se samo deca, već i odrasli. Decembarsko – januarski praznici učine da svi budu srećniji, veseliji i puni iščekivanja, nade i želja za sledeću godinu. Deca se najviše raduju poklonima, prelepo dekorisanim ulicama, trgovima i svemu što ove praznike čini čarobnim“, istakla je nastavnica Slavica Stupar, koja predaje u Srpskoj dopunskoj školi u Nemačkoj. Ona već treću godinu drži nastavu u okrugu Karlsruea (nemačka pokrajina Baden-Virtemberg) i pored tog grada predaje i u Raštatu, Baden-Badenu, Bruhsalu, Gagenau i Pforchajmu.

  • Tamara Blaženović
  • Milica Šešević
  • Lana Lazić
Foto: S. Simić

Kako navodi nastavnica Slavica u prazničnom raspoloženju su uživali su svi učenici. „Nastava je bila velikim delom posvećena praznicima u decembru i januaru: Svetom Nikoli, Novoj godini, Detinjcima, Božiću. Deca vole ove praznike i dosta znaju o njima. Svi učenici su želeli da ispričaju kako se ovi praznici proslavljaju u njihovim porodicama“. Oni mlađi, željno su iščekivali da zajedno sa svojom učiteljicom u okviru vannastavnih aktivnosti, počnu sa izradom predmeta vezanih za božićne i novogodišnje praznike. Uz novogodišnje i božićne pesme počeli su sa izradom prelepih kolaža.

  • Konstantin Tomić
  • Aleksej Rebrača
  • Aleksa Majstorović
Foto: S. Simić

Milica Drakulić iz Baden-Badena je pravila čizmu za Svetog Nikolu i pri tom je rekla: „Meni Sveti Nikola uvek donese veći poklon nego što su moje čizmice“. Konstantin Tomić iz Karlsruea pitao je svoju učiteljicu: „Da li Vam se sviđa moja jelka? Ja mislim da je baš lepa. Molim Vas da je stavite na pano“. Mateja Tadić iz Raštata je crtao Svetog Nikolu zato što je to njegova krsna slava, a Aleksa Majstorović, takođe iz Raštata pravio je novogodišnju čestitku koju će poslati rođacima.

Uz divne zvuke prazničnih pesama, koji su praćeni pevanjem dečice i njihovim marljivim radom na kolažima, vreme proleti. Rezultat su zadovoljna i nasmejana dečja lica i maštoviti radovi vrednih ruku. Rastali su se uz želje za dobro zdravlje, sreću, uspeh i puno ljubavi u sledećoj godini.

Pano u Karlsrueu
Foto: S. Simić

moreOriginal Article