Nove čitanke srpskim srednjoškolcima u Vukovaru

Učenicima i profesorima gimnazije i srednjih stručnih škola u nastavi na srpskom jeziku  u prostoru Zajedničkog veća opština uručene su nove čitanke za srpski jezik od 1. do 4.razreda. Nove čitanke učenicima je svečano uručila Mira Nikolić, ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu. Čitanke su za učenike besplatne zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u iznosu od milion dinara.

“Pitanje obrazovanja srpske manjine i njenog ukupnog položaja jedno je od najvažnijih pitanja u tom korpusu ljudskih prava kojima Srbija pridaje pažnju i mi ćemo nastaviti da podržavamo srpsku manjinu posebno u toj oblasti. Mislimo da je to važno za budući razvoj srpske manjine, njenu održivost na jednoj teritoriji i jačanje jedne solidne baze za opstanak”, rekla je ambasadorka Nikolić.

Udzbenike autorki Milice Stojanović i Ljiljane Bajac-Nikolić iz Vukovara, čija je promocija nedavno održana u Vukovaru,  čini čitanka, radna sveska i gramatika koju će koristiti učenici od prvog do četvrtog razreda srednjih škola, ukupno 12 knjiga štampanik u izdanju SPKD „Prosvjeta“. štampanje udzbenika je finansiralo hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja. To su prvi autorski udzbenici za srpski jezik i književnost za gimnazije i srednje stručne škole i namenjeni su đacima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu (Model A), Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić ocenio je ovaj događaj jednim od najvažnijih u proteklih 20 godina.

“Obrazovanje je bitno za očuvanje celokupnog nacionalnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj, a posebno u istočnom delu gde je naša zajednica najbrojnija”, istakao je Jeremić izrazivši zadovoljstvo što su roditelji i učenici odabirom modela A prepoznali važnost obrazovanja na maternjem jeziku.

Osim 616 srednjoškolaca koji se obrazuju po modelu A u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, knjige će dobiti i 120 učenika koji u Hrvatskoj pohađaju C model, te učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

izvor: Privrednik portal i ZVO, Vukovar