NAŠI ZEMLJACI NA PRIREDBI U DANSKOM HILERODU

“Noć kulture”, tradicionalna kulturna manifestacija, održana je prošlog vikenda u danskom Hilerodu, a ove godine veoma zapaženu ulogu imalo je i učešće Srpsko-danskog udruženja “Milenijum”. Za ovu priliku “Milenijum” se posebno istakao i iz Srbije doveo goste, KUD “Polet” iz Kladova koji je svojim nastupom oduševio dansku publiku.
“Milenijum” je ove godine imao štand na kojem su predstavljene narodne nošnje iz Srbije, izložene ikone, a gostima su nuđeni naši kulinarski specijaliteti i kolači. Posebno je bila interesantna izložba narodnih nošnji jer je to bila velika nepoznanica za dansku publiku, a naročito što je izlagano u neposrednoj blizini danskih narodnih nošnji i kostima. Tokom večeri brojna publika je mogla da vidi i mlade članove “Poleta” u nošnjama.

Ingrid slika ikone

Ingrid Rosendfeld, danska ikonopiskinja, kao poseban gost “Milenijuma”, već drugu godinu zaredom izlaže na ovoj manifestaciji. Pravoslavne ikone su velika nepoznanica za dansku publiku. Mini-izložba je bila veoma posećena i Danci su se u velikom broju, po grupama, zadržavali da u neposrednim razgovorima sa njom nešto više saznaju o ovoj staroj umetnosti. Razgovori bi se odužili, kada bi Ingrid isticala da radi i neguje stare vizantijske metode i tehnike ikonopisanja koje se rade u Srbiji, gde svake godine po manastirima boravi po nekoliko meseci.

Neumorne roštiljdžije “Milenijuma”, su se potrudili da se miris domaćih kobasica i pljeskavica daleko oseti. Brojni posetioci su čekajući strpljivo u dugim redovima na roštilj, “pogledima jeli” dva jagnjeta koja su se u blizini okretala na ražnju. Za one koji nisu stigli do porcija ukusnog mesa sa roštilja i pečene jagnjetine, u kasnijim satima spremljen je gulaš koji se krčkao u velikom kazanu.
Naše žene su se potrudile da nimalo ne zaostanu za roštiljdžijama, pa su vešte ruke domaćica pripremile puno raznovrsnih sitnih kolača koji su rasprodati za samo nekoliko sati.