Nasa dopunska skola u Roterdamu

U Holandiji, tacnije, u Roterdamu, deluje jedna od najvecih naših dopunskih škola u Evropi „Vuk Karadžic“, sa oko 200 daka i desetak nastavnika. Jedan od njih je i naš sagovornik, pesnik Vjekoslav Vukadin, koji je na nedavno održanim Majskim susretima pisaca dijaspore u Frankfurtu izazvao oduševljenje prisutnih. Uz muzicku podršku supruge Zorice na violini, stihove je govorio u dramaturškoj, dijaloškoj formi, simulirajuci igrokaz, što je publika prihvatila i znala da nagradi dugim aplauzom.
Sarajlija roden na Palama, Vukadin od 1994. sa porodicom živi i radi u Holandiji.
– I u Sarajevu sam predavao književnost u raznim školama, osnovnim i gimnazijama, ali uvek na odredeno vreme ili kao zamena. Moji daci su bili i Saša Lošic nekada popularni solista sarajevskog benda „Plavi orkestar“ i dr Nele Karajlic iz „Zabranjenog pušenja“. Bilo je tu puno talentovane i kreativne dece, pa sam u svakoj školi gde sam predavao istovremeno organizovao literarno-dramske sekcije, koje su bile rado i dobro posecene. Pravili smo najcešce poetske igrokaze na bazi literature bliske adolescentima, kao što je poezija Mike Antica, Pere Zupca… – rado se seca tog vremena Vjekoslav Vukadin.

Plodan rad

Pesnik Vjekoslav Vukadin do sada je objavio nekoliko knjiga: „Naslonjeni na nebo“, „Pješcana lira“, „Pcela na rani“, „Tumac trenutka“ (prevedena i na holandski), zatim decji igrokaz pod nazivom „Devojcice i decaci“ (sa podnaslovom „Ko se grdi taj se voli“). U Beogradu mu se trenutno priprema za štampu knjiga izabranih i novih pesama „Medaljoni sa Severnog mora“, a po izboru Dragana Kolundžije.
Clan je Udruženja književnika BiH od 1988. godine, a ovih dana, kako mu je najavljeno, postace i clan Udruženja književnika Srbije.

Danas on i njegove kolege nešto slicno pokušavaju i u dopunskoj školi u kojoj predaju. Ne želeci da istice sebe, navodi nam najpre kako Nada Canak, inace direktorka škole, vodi dramsku sekciju i za predstojecu smotru stvaralaštva svih dopunskih škola na prostoru Holandije sa dacima priprema predstavu „Pokondirena tikva“. Kolega Ratko Nikolic inicijator je kružoka „Ars-art“ Roterdam, kao pokušaj okupljanja ljudi iz sveta umetnosti. Oni vec rade na casopisu za književnost, umetnost i kulturu „Iskustvo“. Radovi za ovaj almanah su uglavnom pripremljeni, a pristigli su, kako kaže Vukadin, sa svih strana i prekomorskih. Jedini kriterijum je kvalitet. On licno, u meduvremenu, takode za završno školsko takmicenje, radi sa svojim dacima na adaptaciji za scensko izvodenje knjige „Prva ljubav“ Mike Antica.
– Naša je sreca da radimo u jednoj od najvecih škola ove vrste i u izuzetnim uslovima, što je sigurno sa svoje strane omogucilo da ostvarimo kreativan pristup u radu sa decom. Nastava u našoj dopunskoj školi izvodi se subotom, obuhvata pet blokova, u kojima nastojimo da na pristupacan i zanimljiv nacin zainteresujemo decu za odredenu temu. Naravno, osnovno je nastava srpskog jezika i književnosti, zatim upoznavanje sa našom kulturnom i istorijskom baštinom, a onda imamo blokove gde se pravi sinteza predenog i vodi rasprava o raznim sociološko- kulturološkim temama, o tome, recimo, šta su šund i kic, moda, pricamo o ukusu, šarmu… Ono što nam je bitno jeste stvaranje prisne komunikacije sa decom i da ih naucimo razmišljanju, govoru i javnom nastupu – kaže Vukadin. – Na kraju, u petom bloku nastave je relaksacija, ali opet na kreativan nacin. Tu se odvija rad sekcija kao što su dramska, poetski teatar, muzicka, likovna, sportska… Te aktivnosti su potencijal i baza za naše priredbe sa dramskim i muzickim programom, izložbe likovnih radova… Nedavno je obnovljen i folklor pri Srpskom prijateljskom društvu u Roterdamu, što sve na svoj nacin ovde cini bogatijim kulturni život mladih i nas – njihovih nastavnika i roditelja.