MLADEN NA LISTI SOCIJALDEMOKRATA

Na listi kandidata za izbore u skupštinu grada Salcburga Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) je na visokom mestu stavila našeg zemljaka Mladena Krndića.

Listu predvodi gradonačelnik Salcburga Hajnc Šaden, koji je, naglasio da SPO, godinu dana pred lokalne izbore glasačima predstavlja svoj jak tim. Kada je reč o postavljanju Krndića na listu kandidata gradonačelnik Šaden je naglasio da je to jasan znak za ozbiljnu politiku integracije. Naime, Krndić se nalazi za 17. mestu, koji je gotovo siguran za ulazak u skupštinu Salcburga. Ovo je prvi put da je jedan kandidat stranog porekla dobio šansu da uđe u skupštinu Salcburga, time što je postavljen na mesto koje obećava izbor.

Mladen Krndić već 23 godine živi u Salcburgu, u koji je došao iz rodne Banjaluke, oženjen je Salcburžankom Margarete i ima dvoje dece. Od 1995. bavi se politikom, a od 2004. vodi sekciju za integraciju u SPO, koja broji čak 70 članova.
“Oko 30.000 stanovnika Salcburga kojima nemački nije maternji jezik u Krndiću su dobili portparola u politici u ostvarenju njihovih interesa. Zajedno sa Krndićem želimo da radimo na tome da Salcburg ostane grad tolerancije, koji pruža svim ljudima fer šanse, da se svi osećaju kao kod kuće”, podvukao je Šaden.

Dokazane i nove snage

Prema rečima gradonačelnika Šadena Socijaldemokratska partija se odlučila za mešavinu već poznatih, dokazanih snaga i više novih kandidata. SPO u Salcburgu je listu kandidata usvojila krajem prošle nedelje na sastancima odbora i uprave i predočiće je opštinskoj konferenciji ove stranke u martu.

Mladen Krndić je najavio da će se u skupštini Salcburga zalagati da se, bez obzira na državljanstvo, veru ili poreklo, uzmu u obzir interesi svih ljudi. Uspešna integracija, prema njegovim rečima, nije put u jednom smeru, već u tom procesu moraju da učestvuju kako stranci, tako i domaće stanovništvo.
To, kako je dodao, znači međusobno upoznavanje, prilaženje, kao i prihvatanje socijalnih pravila i kulturnih razlika svih grupa društva.

Na listi od 80 kandidata nalaze se još tri imena sa prostora bivše Jugoslavije, ali oni nemaju izglede da uđu u budući skupštinski saziv. Na 28. mestu je đuja Bećirević, na 42. Svijetlana Vulin i na 57. Alija Halilović.