Album sećanja „Velika nada u Velikom ratu – srpski đaci u Francuskoj“

„Omiljene teme moga dede su bile Francuska i prelaz preko Albanije. I to tim redom,“ počeo je svoje izlaganje potomak francuskog đaka Bratislav Đurić, učesnik tribine „Velika nada u Velikom ratu – srpski đaci u Francuskoj“ i projekta Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

album2

Posetioci Sajma knjiga su 25. 10. 2016. godine imali priliku da na štandu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova prisustvuju tribini „Velika nada u Velikom ratu – srpski đaci u Francuskoj“ i pogledaju istoimenu izložbu.

Miroslav Jaćimović, istoričar i saradnik projekta Album sećanja pozdravio je posetioce i, kao moderator tribine, potrudio se da upozna posetioce sa kratkim uvodnim činjenicama u vezi za đačkom ekspedicijom u Francusku 1916. godine. Učesnici tribine su bili: dr Danilo Šarenac, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Bratislav Đurović, potomak đaka školovanog u Francuskoj.

album8

Bratislav Đurović, potomak francuskog đaka Milana Mite Đurovića prisutnima se obratio sledećim rečima: „O francuskim đacima se malo zna. Sa tim sam se suočio kada sam odlučio da istražim istoriju svoje porodice. Ovde odmah moram da se pospem pepelom. Omiljene teme moga dede su bile Francuska i prelaz preko Albanije. I to tim redom. A kada bi euforično započeo priču o Francuskoj, deda bi sav sinuo. Tada, ja nisam imao sluha za te priče, na njegovu tadašnju, a moju sadašnju žalost. Kažnjen sam zbog toga – da kopam po arhivima, pretražujem internet, a i grize me savest zbog mnogih izgubljenih saznanja o događajima i ljudima“.

Nakon Đurovićevog ličnog svedočanstva, dr Danilo Šarenac je izložio određene istoriografske činjenice o školovanju srpskih đaka u Francuskoj: „Tema školovanja srpskih đaka i studenata u Francuskoj može se posmatrati iz nekoliko uglova. Ona svedoči kako o srpsko-francuskim političkim vezama, tako i o važnosti obrazovanja, čak i u ratnim uslovima. Boravak srpskih mladića u francuskim školama rezultat je i jedne velike dileme srpske vlade u egzilu: treba li čuvati omladinu za budućnost ili je iskoristiti za ratne potrebe sadašnjosti.“ Tribinu, posvećenu jednom važnom, ali u srpskoj javnosti nedovoljnom prisutnom aspektu srpske istorije, zaključio je Miroslav Jaćimović, zahvalivši se učesnicima, zvanicama i drugim znatiželjnicima na pažnji i podršci projektu Album sećanja.

album6

Izložba „Velika nada u Velikom ratu – srpski đaci u Francuskoj“, otvorena je do kraja trajanja 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga na štandu Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.