„МИТРОВДАНСКИ РАСТАНАК“ У ДОЊОЈ ТОПЛИЦИ

СРБИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОЈЕ ОБИЧАЈЕ

У организацији Удружења чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“ из Доње Топлице, код Мионице и Етно клуба из Лазаревца одржана је још једна традиционална манифестација под називом „Хајдучки растанак“.  Манифестација је одржана у Доњој Топлици на више локација: у Етно комплексу „Душа традиције“, вајату „Прела и посела“, Протића воденици на реци Топлици и ресторану „Топличанка“, који обилује вредним старим експонатима.

МИТРОВДАНСКИ РАСТАНАК

Одржавање оваквих светковина и обичаја одржавају се уз подршку и благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, преосвећеног владике Милутина ваљевског и владике Лаврентија шабачког. Надлежни свештеник Горан Гладовић из храма Архангела Гаврила у Вртиглаву отворио је овај прелеп догађај и дао свој благослов.

docek-gostijufoto-24

Домаћин и аутор програма господин Драгиша Симић поздравио је све присутне и пожелео им добродошлицу, одсвирао коло Колубарски вез на хармоници и одпевао песму у дуету са Драганом Ђурићем Ђуром. Њима се придружио  хармоникаш Микица Чукараш.

MITROVDANSKI RASTANAK

Здравицу „Деца ти се рађала“ казивала је Милица Пивић из Ваљева која има осам година и задивила је све присутне. А здравичар Видоје Јевремовић, победник овогодишњег фестивала здравичара у Гучи, говорио је песму коју је написао и посветио домаћину Драгиши Симићу. Изворна певачка група „Лозице“ из Подрињске Лознице,  украшавала је лепим песмама цео програм. Књижевник и историчар Милосав Недић из Тополе најавио је низ манифестација које ће бити оржаване наредне две године на знаменитим местима под називом „Путевима Српске војске“. Посебно је нагласио да ће 2018. године на дан 100. годишњице ослобођења Београда, када је оsлобођена и цела Србија бити свечано. Тада ће се у Београду, на Београдској тврђави код споменика Победник, одржати јавни историјски час и одиграти највеће коло на свету „Коло  мира“ за Гинисову књигу рекорда. Милан Ракић, сликар, у току програма је сликао на платну етно мотиве.

MITROVDANSKI RASTANAK

Током програма преплитали су се умилни тонови на српским националним инструментима: на фрули (свирала Сања Јовановић, 11 година из села Дућића код Мионице), двојници (Пера Лазић из Љига), виолини (Ранко Ђурић из Вироваца који има 14 година), хармоници ( Микица Чукараш), гитари уз коју је певао  Ненад Стајчић са Уба, њему је правио друштво  хармоникаш Лака Кандић из Трлића код Уба. Публици се представио композитор, текстописац и певач Мишко Драгићевић са Уба, затим певач Андрија Стајић из Крупња, Живота Зоки Јовановић, амбасадор добре песме из колубарског краја, композитор и певач Милан Симић из Ваљева (власник Радио „Кула“), певач Предраг Пера Митић из Београда победник на многим престижним фестивалима народне музике у Србији, изворна певачка група „Сретењске зоре“ из Раниловића код Аранђеловца, гуслари Вукомир Шћекић и Тодор Остојић и певачица Ружица Савић из Барајева, која је извела  сплет косовских песама.

MITROVDANSKI RASTANAK

За госте и уччснике програма стара српска јела су припремали Мирко Пајић, Раде Недељковић из Мионице, Милош Мићић из Маркове цркве код Лајковца, Радмила Симић из Лазаревца, Виолета Пивић из Ваљева, Милош Кужет из Београда.

MITROVDANSKI RASTANAK

Пријатељи манифестације били су: предузеће „Дарови природе“ кланица Дивци, млекара Качаревић из Мионице, „Дуња-Д“ из Мионице, Костић Миливоје из Мионице, Дарко Вујчић из бање Врујци, ЕПС огранак Рударског базена  Колубара Лазаревац.. Саша Пивић из Лајковца фијакером је превозио учеснике од асфалтног пута до воденице и Етно комплекса „Душа традиције“. На основу личног искуства, организатор манифстације „Митровдански растанак“, Драгиша Симић, каже да  за оваква дешавања, која се баве  традицијом и лепим српским обичајима локална власт није много заинтересована, па тако не даје довољно значају а ни развоју сеоскмг туризма, важној привредној грани, која се бори за бољу и богатију Србију.

MITROVDANSKI RASTANAK

Манифестацију су медијски подржали: Радио Београд, први програм, ТВ КЦН Колубара Лазаревац, Радио и ТВ Снага Србије, Радио Кула, Радио Клас, Српска ТВ Чикаго, Колубара прес, новинари Тома и Данијела Живковић и Зоран Јакшић, Зоран Костић из студија Чунга Лунга из Тополе, публициста и новинар Горан Ковачевић, фото студио „Фаворит“ из Аранђеловца.

MITROVDANSKI RASTANAK

Одржан је и народни вишебој, судијски жири  су чинили: Бранко Марић, атлетичар и професор физичке културе из Лазаревца, председник Атлетског савеза западне Србије, Радован Костић, џудиста и естрадни менаџер Првослав Бата Палигорић из Београда. У надвачењу конопца победила је екипа села Дучића, а за најбољег харамбаша проглашен је Иван Вићентијевић, из истог села.  Шаховски клуб из Мионице одржао је турнир у шаху, а за најводеничарку изабрана  је Драгана Беба Јокић из Великих Маришта код Мионице. По завршетку културно-уметничког програма после подне  настављено је дружење у етно амбијенту ресторана „Топличанка“ у Доњој Топлици где су учесниици програма  размењивали утиске и искустава уз богату српску трпезу. На испраћају гостију вредни домаћин и  организатор манифстације „Митровдански растанак“, Драгиша Симић, у нади да ће многи поново доћи у Доњу Топлицу овог пута у пролеће на „Ђурђевдански уранак“ следеће године,  је свима упутио поруку:

 Да оживе наша сепска села, кроз саборе, прела и посела!

MITROVDANSKI RASTANAK

 За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

посетите категорију шоу бизнис на страници http://srpskatelevizija.com/category/sou-biznis/