11 NOVEMBAR – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETKOM RATU

SRBIJA JE SVOJU SLOBODU PLATILA VELIKOM CENOM

U Srbiji, ali i širom sveta,  je na svečan način obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji se “sa zadrškom” ovaj datum  proslavlja od 2012. godine, a u školama se obeležava od 2005. godine .

11 Novembar Dan Primirja
11 Novembar Dan Primirja

KRALJEVINA SRBIJA NAJVEĆI STRADALNIK

U oslobodilačkom otadžbinskom  ratu mala Kraljevina Srbija je platila najveću cenu!

11 novembar Dan primirja

– U Velikom ratu, do tada nebeleženom vojnom sukobu, ratu Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, ili 28 posto stanovništva.

– Od zadobijenih rana i epidemija tokom rata umrlo je 402.432 vojnika.

– Prilikom prelaska Albanije stradalo je 77.455 vojnika.

– Na Solunskom frontu  od 1916. do 1918. godine poginulo je 36.477 vojnika.

– U zarobljeništvu  ubijeno i imrlo je  81.214 lice.

– Od zadobojenih rana i bolesti 1915. godine u Srbiji je umrlo 34.781 lice.

– Gubici u stanovništvu u toku Velikog rata su 845.000 ljudi.

– Od 200.000 civila, koji su preko Albanije išli sa Srpskom vojskom  život je izgubilo 140.000 ljudi.

– Epidemija pegavog tifusa odnela je  1914/15. godine 360.000 života

To su nemetljive brojke i teško nadoknadive i za veće države nego što je u Velikom ratu bila Kraljevina Srbija.

(Slava i Vecnaja pamjat srpskim herojima i svim zrtvama Velikog rata)

Manifestacije obeležavanja Dana primirja u Velikom ratu

11-11-6

Centralna manifestacija obeležavanja Dana primirja u Velikom ratu održana je u Beogradu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i nevinim poginulim civilima.

       11-11-9

Tim povodom premijer Srbije Aleksandar Vučić je na beogradskom Novom groblju, posle intoniranja himne i minut ćutanja položio venac kod Spomen kosturnice branilaca Beograda u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  Aleksandra Vulina i ministra odbrane Zorana Đorđevića.

11 novembar Dan primirja
11 novembar Dan primirja

Premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson su položili vence i na groblju Komonvelta.

11 novembar Dan primirja
11 novembar Dan primirja

Ministar Vulin, obraćajući se prisutnim, ukazao je da se nijedna generacija u istoriji srpskog naroda nije rodila, othranila i umrla, a da nije učestvovala bar u jednom ratu. Srpski narod je svaki svoj mir plaćao ratom, naglasio je Vulin, podsećajući prisutne da Srbi nisu tražili ni želeli ratove, niti odlučivali o njima. Samo želimo jednu stvar, da odhranimo jednu generaciju u istoriji srpskog naroda, koja nije upoznala rat, rekao je Vulin…

11 novembar Dan primirja
11 novembar Dan primirja

On  je, između ostalog naglasio, da je srpski narod svaki svoj mir plaćao ratom i da dobro zna kolika je cena mira, a da je velika i strašna laž da Srbi rađaju svoje sinove da bi ratovali.

11 novembar Dan primirja
11 novembar Dan primirja

– Srbija hoće sada i ovde da odlučuje o svom miru, kako će rasti, razvijati se, kako će trajati… Naše trajno opredeljenje je vojna neutralnost, da više nikad ne ratujemo – kazao je Vulin.

11 novembar Dan primirja
11 novembar Dan primirja

Počast stradalima u Prvom svetskom ratu polaganjem cveća odali su i ambasadori i izaslanici odbrane brojnih zemalja, kao i pripadnici mnogih udruženja i građana, koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence na Francuskom vojničkom groblju su položili ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji: Nemačke – Aksel Ditman, Francuske – Kristin Moro, Kanade – Filip Pinington, SAD – Kajl Skot, kao i predstavnici Udruženja francusko-srpskog prijateljstva.

             PREDSEDNIK RS TOMISLAV NIKOLIĆ POLOŽIO VENAC NA AVALI

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane  Republike Srbije u svim zemljama gde su akreditovani obišli su istog dana srpska i druga vojnička groblja i memorijalna mesta stradanja u Velikom ratu i na taj način odali počast nevinim civilima i poginulim vojnicima.

Na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju odata je počast poginulim vojnicima u Velikom ratu, a ambasadorka RS, Dušanka Divjak Tomić je rekla da je mala država Kraljevina Srbije ponosna što je bila na pravoj strani boreći se protiv okupatorskih država, koje su želele da vladaju svetom.

Istog dana predsednik RS, gospodin Tomislav Nikolić je položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

– Danas obelažavamo godišnjicu prestanka Prvog svetskog rada, u kome su Srbi bili heroji rata, za koji bi Srbi voleli da se nikad nije vodio, voleli  bismo da više nikad ne ratujemo kako bismo svojoj deci omogućili život u miru i blagostanju – napisao je predsednik Tomislav Nikolić u spomen-knjizi.

Na vencu, koji je položio Predsednik RS pisalo je: “Junacima Velikog rata – ponosni potomci”

Počast stradalima u Prvom svetskom ratu polaganjem cveća odali su i ambasadori i izaslanici odbrane brojnih zemalja, kao i pripadnici mnogih udruženja i građana, koji neguju tradiciju oslobodilačkih radova Srbije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine smatra se i danom kapitulacije Nemačke. Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, kraj Pariza, u Francuskoj, potpisale primirje.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica..

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji, koja je trajala od 18. januara do 28. juna 1919. godine,  dok nije zaključen i mirovni sporazum, Versajskim ugovorom,  kojim je okončan Prvi svetski rat.

Dan primirja 11. novembar se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države bile na početku Prvog svetskog rata bile nautralna zemlja. U rat su SAD stupile tek u četvrtoj godini trajanja sukoba, 6. aprila 1917. godine!

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu pripadnici Garde Vojske Srbije su dan ranije, 10. novembra, na Beogradskoj tvrđavi u Beogradu ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

za STV Zoran Jakšić

Srpska TV uzivo
Srpska Televizija