Ministarstvo dijaspore o planovima za 2005. godinu

Ministarstvo dijaspore o planovima za 2005. godinu

Zamenik ministra dijaspore Aleksandar Cotric predstavio je planove tog ministarstva za 2005. godinu, koji ce omoguciti da se ucvrsti veza izmedju dijaspore i matice.
Ministarstvo dijaspore ce u januaru poceti pripremu predloga Zakona o dijspori koji bi trebalo da definise odnos matice i dijaspore i pomogne ocuvanje nacionalnog identiteta, rekao je Cotric na konferenciji za novinare.
Naredna godina ce biti u znaku popisa dijaspore koji ce se obaviti u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova, domicilnim vlastima i Srpskom pravoslavnom crkvom, najavio je zamenik ministra.
Cotric je rekao da ce se ministarstvo zaloziti da dijaspora dobije pravo glasa na svim izborima kao i da se omoguci glasanje ne samo u diplomatskim predstavnistvima vec i putem poste.
Nastojacemo da dijaspora dobije i svoje poslanike koji ce ucestvovati u radu skupstine pri izglasavanju zakona koji ih se direktno ticu, rekao je Cotric.
Ministarstvo ce raditi i na formiranju savetodavnog tela koje ce biti sastavljeno od reprezentativnih predstavnika dijaspore, a otvorice i predstavinistva ministarstva pri lokalnoj samoupravi, rekao je on.
„Jedan od zadataka ministarstva u narednoj godini bice i formiranje kulturno informativnih centara u mestima gde postoje znacajne kolonije nasih ljudi, poput Beca, Temisvara, Stutgarta i Skoplja. Pokrenucemo i inicajtivu o promeni zakona o vojsci Srbije i Crne Gore kako bi nasi ljudi na vise nacina mogli da regulisu vojni rok“, rekao je on.
Ministarstvo ce formirati i poseban internet sajt preko koga ce deca na zanimljiv nacin moci da uce srpski jezik, a radice se i na formiranju dopunskih skola na srpskom jeziku.
Predstavnik ministarstva zaduzen za ekonomske donose Vukman Krivokuca najavio je da ce u narednoj godini velika paznja biti posvecena ekonomskom potencijalu dijaspore od koga zavisi napredak zemlje.