Ministarstvo branitelja: Nemamo informacije o optužnicama iz Srbije

Kako je prenela Hina, iz Ministarstva pravosuđa navode da se informacije o postupanju Srbije prema hrvatskim držžavljanima odnose na vreme iz 2011, o čemu u Ministarstvu branitelja nema zvaničnih dokumenata.

Ministarstvo branitelja saopštilo je da je od nadležžnih institucija Hrvatske zatražžilo potpune informacije o mogućem postupanju protiv hrvatskih branitelja i da će kroz međuresornu saradnju istrajati na preduzimanju svih potrebnih radnji i aktivnosti u skladu sa zakonom, a u cilju zašštite integriteta i dostojanstva hrvatskih branitelja i vrednosti Domovinskog rata.

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje tvrdi da se za 43 hrvatska državljana u Srbiji vodi istraga na osnovu zakona o univerzalnoj nadležnosti za vođenje postupaka za ratne zločine na teritoriji bivše SFRJ.

„Ono što znamo zvanično jeste da su na tom spisku 43 osobe“, rekao je u subotu Šprlje, odgovarajući na pitanje novinara koliko državljana Hrvatske se nalazi na spisku Srbije, prenela je agencija Hina.

Hrvatski „Večernji list“ je u petak podsetio da se u hrvatskoj javnosti već godinama spominje priča o postojanju spiska sa 300 imena koje Srbija potražuje, dok iz braniteljskih udruženja za taj list navode da im je od ranije poznato da postoji popis od 40-ak branitelja za koje se zanima srpsko tužilaštvo.