MINISTARKA ZA DIJASPORU KRITIKOVALA MINISTARSTVO PROSVETE SRBIJE

Ministarka za dijasporu Milica čubrilo kritikovala je rad Ministarstva prosvete Srbije zbog nedovoljnog angažovanja na opstanku i unapređenju dopunske nastave srpskog jezika u inostranstvu. U tom kontekstu čubrilo je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu iznela niz problema kao što su nedovoljan broj nastavnika, nepostojanje posebnog programa osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, te nedostatak prilagođenih udžbenika i odgovarajućeg prostora za učionice, itd. Takođe, ukazala je na opasnost gašenja katedri za slavistiku na pojedinim fakultetima u svetu, poput Kolumbija univerziteta u Americi, zbog nedostatka novčanih sredstava, rečnika i stručne literature na srpskom jeziku, kao i na najavu iz nekih država ili regiona u tim državama poput Bavarske u Nemačkoj, koji nameravaju da prestanu sa finansiranjem nastave srpskog jezika o trošku budžeta svojih zemalja.

– Bavarska je donela odluku da od 31. jula 2009. neće da plaća nastavnike srpskog jezika i bavarska vlada je već sugerisala da to preuzme Srbija. S druge strane, iz Kanade sugerišu da pošaljemo nastavnike srpskog jezika na stručne treninge o trošku te države, ali iz Ministarstva prosvete već godinu dana nema nikakvog odgovora – rekla je čubrilo.
Unapređenje nastave srpskog jezika u dijaspori, napomenula je ona, jedan je od prioritetnih zadataka Ministarstva za dijasporu Srbije, ističući pritom da je povećanje broja dece koja su obuhvaćena nekim od oblika učenja srpskog jezika jedno od najvažnijih pitanja koje se tiču očuvanja kulture i identiteta srpskog naroda. Naglasila je da je Ministarstvo za dijasporu u cilju bržeg i efikasnijeg rešenja tog problema dostavilo Ministarstvu prosvete informacije o svim oblicima učenja srpskog jezika u dijaspori, kao i o inicijativama koje su prikupljene u rasejanju, ali da adekvatne reakcije sa njihove strane još nema.

Nastavnici iz dijaspore

Odgovarajući na novinarska pitanja ministarka je rekla da se ne isključuje mogućnost saradnje sa profesorima koji su se poslednjih petnaestak godina iselili u inostranstvo, a zainteresovani su za saradnju po pitanju držanja dopunske nastave na srpskom jeziku, ali je napomenula da je i to u domenu Ministarstva prosvete Srbije.

– Imamo dopunsku nastavu u svega sedam zemalja sa 34 redovna, 14 honorarnih i tri gostujuća nastavnika, tako da svaki od njih u proseku radi sa po stotinak đaka različitog uzrasta, a potrebno je 1.000 predavača i sve treba da ih finansira Ministarstvo prosvete Srbije pošto je to u njihovoj nadležnosti, kako bismo očuvali identitet naših mladih naraštaja u dijaspori – rekla je čubrilo, opominjući da “stalno opada broj učenika” i da je svega oko 17.000 dece u dijaspori obuhvaćeno dopunskom nastavom na srpskom jeziku.
Navela je, takođe, da je Ministarstvo za dijasporu do sada podržalo program profesionalnog usavršavanja nastavnika koji predaju srpski jezik i kulturu u dijaspori i dodala da se planira uspostavljanje posebnog sistema programa učenja srpskog jezika na daljinu, preko Interneta.
– Planiramo da u julu organizujemo u Bajinoj Bašti seminar za nastavnike iz dijaspore. Oni će pohađati radionice učenja srpskog kao stranog jezika, kao i Metodiku učenja kulture i istorije Srba i kako to povezati sa kulturom istorijom zemlje domaćina – najavila je čubrilo.
Dodala je da je Ministarstvo za dijasporu od juna 2007. do aprila 2008. godine izdvojilo oko 10.000 evra za finansiranje direktnih izdataka za razne vidove učenje srpskog jezika i obrazovanje dece iz dijaspore.