Makedonija, izbori 11. decembra, Sobranje se raspušta u ponedeljak

Poseta evrokomesara usledila je posle lavine spekulacija da bi izbori u Makedoni, još jednom, mogli biti odloženi jer vladajuća VMRO-DPMNE i opozicija ne mogu da se dogovore oko stvaranja uslova za održavanje regularnih izbora.

“Izbori su važni, ali su važni i dani koji će uslediti posle njih. Dobro organizovani i sprovedeni izbori su temelj na vašem putu evroatlantskih integracija”, rekao je Han posle susreta sa liderima četiri najveće političke stranke u Makedoniji.

Parlamentarni izbori u Makedoniji u dva navrata, u martu i junu, odlagani su zbog duboke političke krize koja već više od godinu dana potresa tu zemlju.

Politička kriza potresa Makedoniju još od februara prošle godine, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i doplomate.

Kriza je dodatno produbljena kada je makedonski premijer Đorđe Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara uključujući Gruevskog.

Pomilovanje je izazvalo ljutite reakcije glavnih stranaka, EU i ulične proteste u Skoplju i drugim gradovima, a odluka je nedugo zatim poništena.